Бионсе води в номинациите за наградите "Грами"

Списъкът с номинациите проправя пътя за реванш между Бионсе и Адел на 65-ата церемония по връчване на наградите "Грами". Американският музикален еквивалент на наградата „Оскар“, която ще се проведе в Лос Анджелис на 5 февруари 2023 г., ще бъде излъчен по CBS.

Певицата Бионсе получи най-много номинации в девет категории, като изпревари рапъра Кендрик Ламар, британската поп дива Адел и Бранди Карлайл. Списъкът с номинациите проправя пътя за реванш между Бионсе и Адел на 65-ата церемония по връчване на наградите "Грами".

През 2017 г. Адел смаза конкуренцията в основните категории, като спечели пет награди с албума си "25", в ущърб на Бионсе, чийто албум "Lemonade", високо оценен от фенове и критици, вече е класика. Пет години по-късно Бионсе зае челната позиция с албума си "Renaissance", издаден през юли.

Деветте й номинации, включително във водещите категории за най-добър албум, песен и запис на годината, изпревариха калифорнийския рапър Кендрик Ламар, който получи осем номинации, Адел и поп-рок и кънтри певицата Бранди Карлайл, които събраха седем номинации. 41-годишната Бионсе се присъедини към съпруга си, рапъра Джей-Зи, като най-номинирания изпълнител за всички времена с 88 номинации.

Освен Бионсе и Адел, списъкът с номинираните за тазгодишната церемония включва големи имена като Кендрик Ламар и последния му албум "Mr. Morale & the Big Steppers", издаден през май, и R&B легендата Мери Джей Блайдж, която е номинирана в шест категории, включително за най-добър албум за "Good Morning Gorgeous". Рапърите Фючър и DJ Халед, както и попзвездата Хари Стайлс, също имат по шест номинации.

Сред най-престижните категории са и Lizzo (Албум на годината за "Special", Запис и песен на годината за "About Damn Time") и Doja Cat (Най-добър запис за "Woman"). Тейлър Суифт ще може да се състезава за песен на годината с 10-минутната версия на "All Too Well", но също и за кънтри песен на годината и най-добро видео.

Пуерториканският рапър Bad Bunny, вероятно най-големият стрийминг и турне изпълнител в света, ще участва в три категории, включително за най-добър албум за "Un Verano Sin Ti". Също така трябва да се отбележи, че световните звезди ABBA се завръщат с "Voyage", който е обявен за най-добър албум, и "Don't shut me down" за най-добър запис. Сред новите категории Академията за звукозапис, която обединява професионалисти от музикалната индустрия, за първи път добави награда за най-добра музика за видеоигри. Номинирани са саундтраците за "Aliens: Fireteam Elite", "Assassin's Creed Valhalla: Dawn Of Ragnarök", "Call Of Duty: Vanguard", "Marvel's Guardians Of The Galaxy" и "Old World". /БГНЕС