Биков: Проектът ДБ приключва след коалицията си с ПП

Проектът „Демократична България“ ще бъде приключен, ако се осъществи коалицията между тях и „Продължаваме промяната“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той заяви, че обвиненията към ГЕРБ за забавяне на съдебната реформа с 8 дни са напълно безпочвени. Нещо повече, според него, ако една толкова важна реформа зависи от 8 дни, тогава нещата са чисто и просто обикновена политика без никакво отношение към самата реформа по същество.

Биков напомни пред БНР, че законопроектът е внесен в края на декември и разгледан за по-малко от месец, който е свидетелство, че няма забавяне и той е работен по бързата писта. В същото време той подчерта, че 6-7 текста от този закон са противоконституционни и не е изключено до няколко месеца КС да вземе решение по въпроса.

„Съдебна реформа се прави от парламент, който е изпълнил основната си функция да излъчи правителство. Това не е съдебна реформа, а отбиване на номера. Ако трябва да се промени Конституцията, нека да се промени. След това на базата на конституционното мнозинство да се премине към реформа. Трябва да направим неща, които да са устойчиви“, заяви Биков.

Той е категоричен, че в отишлото си НС не е имало условия за провеждането на съдебна реформа.

„Нямаше условия в този парламент да се приеме съдебна реформа, не е виновна нито една партия. Виновно е вкупом цялото 48 НС, което не можа да избере правителство“, заяви Биков.

По отношение на исканата оставка на кмета на Пловдив Здравко Димитров от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Биков коментира следното: Действията на кмета на Пловдив вредят на партията, не сме съгласни с тях и го призовахме да подаде оставка. Негово право да я подаде или не. Това е нашият знак да се разграничим от неговата неприемлива политика. Причините оставката му са комплексни, а не само един или друг казус.

Депутатът от ГЕРБ смята, че със своята политика спрямо българите и България РС Македония си е самоналожила вето. „Това, което се случва там не дава сериозни перспективи РСМ да започне преговори с ЕС. Ние очакваме РСМ да бъде една европейска правова държава. Да изпълнява поне минималната критерии за членство“, каза той и добави, че в лицето на ЕС ние имаме силен съюзник по казуса с РСМ.

Според него проблемите, които имаме със Скопие, няма да могат да бъдат решени с един замах. Това ще бъде дълъг процес, който ще изисква много работа от наша страна за промяна на македонското общество. /БГНЕС