Бият Саакашвили в затвора

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили съобщи, че е бил бит, след като е бил отведен от затвора в град Рустави в затворническа болница в квартал Глдани в покрайнините на Тбилиси. Това оповести на брифинг адвокатката на бившия грузински лидер Ника Гварамия, който прочете писмото на Саакашвили.

„Персоналът на затворническата болница започна да ме измъква от колата. След отказа ми, ме изтласкаха със сила, влачеха ме въпреки съпротивата ми“, пише политикът.

Според адвоката Саакашвили отказва лечение в затворническата болница, не приема лекарства и продължава гладната си стачка. Той настоява да види собствения си лекар. Бившият президент беше посетен от грузинския омбудсман Нино Ломджария в болницата на затвора.

Паралелно с писмото на бившия президент, в Тбилиси се проведе и митинг в негова подкрепа.

Саакашвили беше задържан на 1 октомври в Грузия, където се върна малко преди първия тур на общинските избори. Бившият държавен глава обяви гладна стачка, тъй като се смята за политически затворник. Министерството на правосъдието многократно е предлагало да прехвърли Саакашвили в затворническа болница, но политикът и адвокатите му бяха категорично против това и настояваха осъденият да бъде изпратен в частна клиника.

Експрезидентът напусна Грузия през 2013 г., след което страната образува четири наказателни дела срещу него, по две от които бившият държавен глава беше осъден задочно на три и шест години затвор. На 20 октомври тази година Саакашвили беше обвинен в незаконно преминаване на границата и го грози до пет години затвор. Отскоро политикът живее в Украйна и има украинско гражданство.

Грузинското министерство на правосъдието съобщи, че Саакашвили е обидил персонала на болницата в затвора и е повредил скъпо оборудване./БГНЕС