Би Би Си: Какво ще се случи с обвинението срещу Тръмп и евентуалния му арест

Доналд Тръмп заяви в социалната си медия, че утре ще бъде арестуван по обвинения, свързани с разследването на плащането на 130 000 долара на порно звезда Сторми Даниълс през 2016 г. Така той ще бъде първият бивш президент, на когото ще бъдат повдигнати наказателни обвинения. Какво означава това?

В какво е обвинен?

През 2016 г. Сторми Даниълс се свързва с медиите с предложение да продаде разказа си за прелюбодейната афера, която е имала с Доналд Тръмп през 2006 г.

Екипът на Тръмп и неговият адвокат Майкъл Коен платиха 130 000 долара на Даниълс, за да запази мълчание.

Това не е незаконно. Въпреки това, когато Тръмп възстановява разходите на Коен, в записа за плащането се казва, че то е за правни такси. Прокурорите твърдят, че това е равносилно на фалшифициране на бизнес документи от страна на Тръмп, което е престъпление в Ню Йорк.

Това има последици и по отношение на изборното законодателство, тъй като може да се позиционира, че той е платил на Даниелс с надеждата избирателите му да не разберат. Прикриването на престъпление чрез фалшифициране на документи би било по-сериозно обвинение.

Така или иначе това не е ясен случай, тъй като прецедентът за обвинение е малък, а предишните опити да се обвинят политици в присвояване на средства за кампанията за лични разходи се провалиха.

"Ще бъде трудно", казва Катрин Кристиан, бивш финансов прокурор към окръжния прокурор на Ню Йорк.

Дали наистина ще му бъде повдигнато обвинение?

Окръжният прокурор на Ню Йорк Алвин Браг ще реши дали да повдигне обвинения. Разпоредено е разследване дали има достатъчно доказателства за повдигане на обвинение и само той знае дали и кога ще бъде повдигнато обвинение, съобщава „Би Би Си“.

Миналата седмица адвокатите на Тръмп заявиха, че на бившия президент е била предложена възможност да се яви пред голямото жури, което е знак, че разследването е почти приключило.

Адвокатите на бившия президент отрекоха, че те или Тръмп са уведомени предварително за обвинителния акт, като заявиха, че коментарът на Тръмп за това, че той ще бъде във вторник, се основава на съобщения в медиите.

Какво ще се случи, ако той бъде арестуван?

Адвокатите на Тръмп заявиха, че арестът на бившия президент ще следва стандартната процедура.

Той ще пътува от дома си във Флорида, за да се яви в съда в Ню Йорк, заедно с официално записване, пръстови отпечатъци и снимки на лицето.

Подобен исторически ход и свързаните с него опасения за сигурността определено ще доведат до несигурност и вероятно ще бъдат предмет на преговори между окръжния прокурор и екипа на Тръмп.

След като делото бъде регистрирано и бъде избран съдия, ще станат ясни повече подробности, като например срокове, възможни ограничения за пътуване и изисквания за освобождаване под гаранция на обвиняемия.

Осъждането по първия гореспоменат сценарий ще доведе до глоба. Ако Тръмп бъде осъден по втория сценарий, той може да бъде изправен пред до четири години затвор, въпреки че глобата е по-вероятна, а лишаването от свобода е малко вероятно.

Познавайки бившия президент, ще има ли протести?

След като миналата седмица във вторник Тръмп предположи, че ще му бъде повдигнато обвинение, той отправи призиви за масови протести от страна на поддръжниците си: "ПРОСТО НЕ МОЖЕМ ДА ПОЗВОЛИМ ТОВА ПОВЕЧЕ. ТЕ УБИВАТ НАШАТА НАЦИЯ, ДОКАТО НИЕ СЕДИМ И ГЛЕДАМЕ".

Тонът му повтаря този от бунтовете в Капитолия в САЩ през 2021 г. и предизвика безпокойство.

Главният прокурор, полицията на Ню Йорк и охраната на съда, са в повишена готовност. Засега обаче няма много данни за организирани масови протести, които да са довели до нападението на 6 януари.

Ще може ли все още да се кандидатира за президент?

Обвинителният акт или дори наказателната присъда не пречат на Тръмп да продължи кампанията си и той е посочил, че ще продължи, независимо от това какво ще се случи.

Всъщност американското законодателство не пречи на кандидат, който е признат за виновен за престъпление, да води кампания за президент и да изпълнява функциите си дори от затвора.

Арестът на Тръмп обаче ще усложни президентската му кампания.

Макар че може да накара някои републикански избиратели да се сплотят около своя изпаднал в беда шампион, той ще създаде няколко пречки за митингите и дебатите.

Освен това ще задълбочи и без това острите разделения в американската политическа система. /БГНЕС