БФСки очаква успешен и предизвикателен нов сезон в зимните спортове

Надяваме се на един по-успешен и по-нормален сезон. Това заяви председателят на БФСки Цеко Минев на днешната пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“ преди новия сезон в зимните спортове, предаде репортер на БГНЕС. Събитието бе и по повод предстоящата Световна купа по сноуборд, която ще се проведе между 21-22 януари догодина в Банско. Участие в него взеха заместник-председателят на федерацията Георги Бобев, пресаташето на БФСки Пламен Вълков, както и водещите ни състезатели Радослав Янков, Алберт Попов и Камен Златков.

Световната купа по сноуборд ще се проведе между 21-22 януари в Банско.

Настъпва нов сезон, нови предизвикателства, Световна купа по сноуборд, Световно първенство по сноуборд за младежи, паралелни дисциплни – да очакваме един по-успешен сезон и по-нормален след пандемията в последните години. Надявам се, че ще се получат нещата както трябва. Заедно с вас ще бъдем често тази зима. Това, което се случи, с успеха на Радо Янков и завоюването на Големия кристален глобус – той повлече крак, всичките усилия на федерацията да има следващо поколение, започнаха да се случват благодарение на неговите успехи. Има едно поколение от няколко състезатели, които за годините си са на световно ниво. Тервел Замфиров, има и още няколко момчета като него – това е плод на добрата координация, мисля, че точно така трябва да се получават нещата в спорта“, сподели Минев.

Действително един много интересен сезон предстои със серозен календар за федерацията, сериозен международен календар. Възстановяваме един формат – Балканска купа, с решение на всички балкански държави, голям награден фонд, надяваме се на сериозно участие не само от Балканския полуостров, но и от другите развити ски страни. Тя ще се проведе в края на сезона. Пожелаваме успех на всички, да не забравяме, че Владо Зографски вече записа първи точки през сезона. Стартовете за Световната купа по сноуборд са на 21 и 22 януари, само в двете паралелни дисциплини – паралелен гигантски слалом и паралелен слалом, 120-140 участника, това ще е една от последните проверки преди Световното. Организацията се провежда от БФСКИ и домакините от Юлен, с които правим събития от повече от 15 години. Ще изградим инфраструктурата за състезателите, гостите, всички фенове. Ще има много емоции и усмивки, ще разчитаме, разбира се, и на сериозно медийно отразяване. В България състезанията ще се предават от Нова Броудкастинг Груп. Интересът е много сериозен към алпийския спорт. Да си пожелаем и времето да е с нас“, коментира Бобев.

Радо Янков говори за очакванията си преди Световната купа и прогнозира място около челото. „На прага на сезона. Отново ще имаме Световна купа в Банско, надявам се да се представя на високо ниво, да зарадвам българските фенове. Сезонът ни е доста сериозен и натоварен, предстои ни Световно първенство през февруари в Грузия. Добре сме подготвени, здрав съм, тази седмица заминаваме за втория старт, тъй като първият беше отложен. Това е сбъдната мечта да карам пред родна публика, не съм си и представял да се кача на първото място. Ако всичко се получи, трябва да сме около първите места“.

Радослав Янков.

Най-добрият ни скиор Алберт Попов призна, че има още малко работа по ските и се надява на по-силен сезон тази кампания. „За момента всичко върви нормално в подготовката. Имам още малко работа за ските, за да да покажем добри резултати в първите състезания. Най-трудните месеци за нас са януари и февруари, ние също имаме Световно първенство във Франция. Надявам се да сме в много добра форма – с този страхотен минал сезон, се надявам да покажа още по-добри резултати през новия“. „Много съм щастлив, че започва нов сезон. Направихме вече няколко състезания, постигнах добри резултати, мога само да си пожелая здраве и смятам, че с всичко друго ще се справим“, добави Златков. /БГНЕС