БФ по джудо награди Ивайло Иванов за сребърния медал от Игрите в Минск - ВИДЕО

Българската федерация по джудо в лицето на президента доц. д-р Румен Стоилов и вицепрезидента Даме Стойков връчи премия в размер на 8000 лв. на Ивайло Иванов, който спечели сребърен медал на Европейските игри в Минск в кат. до 81 кг, предаде репортер на БГНЕС. Неговият треньор Атанас Герчев пък получава 4000 лв. за призовото класиране на своя подопечен.

„Винаги сме искали да стимулираме нашите най-изявени състезатели, медалисти от големи първенства и други състезания. Те дават живота си, за да ни зарадват нас като федерация и българското общество", каза доц. д-р Стоилов.

Ивайло Иванов грабна поредното си отличие от голямо първенство, след като в беларуската столица загуби единствено във финала от белгиеца Матиас Касе. С прекрасното си представяне той се доближи още повече до олимпийска квота за Токио 2020. В момента той е на 7-мо място по спечелени точки, а целта му е да остане в осмицата, за да бъде поставен на Игрите догодина.

Сега на Ивайло му предстои участие на Световно първенство /25 август - 1 септември/ в Япония, където също очаква призово класиране. Преди това той ще се състезава на турнира от Големия шлем в Будапеща. Ето какво каза той за преживяването си на Европейските игри в Минск, за големите очаквания и нагласата да спечели медал от Токио догодина.

„На Игрите в Баку не успях да взема медал, тогава паднах от европейския шампион. Имах такава мечта да взема отличие от Европейски игри. Заедно с Олимпийските игри и Световното първенство това са най-големите състезания", започна Иванов.

„На финала загубих от белгиеца, той ме победи и в началото на миналата година, но тогава не бях във форма. Този път стоях много по-добре, бяхме равностойни, но един миг реши срещата", заяви джудистът.

„Не мога да кажа, че с медал от Световното първенство ще си гарантирам напълно попадане в топ 8, за да съм поставен на Олимпийските игри. Първо място е 2000 точки, което са две първи места на турнири от Големия шлем. Ще съм доволен да взема медал от първенството. Най-важното е да съм здрав, всичко друго се надявам да се нареди", призна Ивайло.

„Със сигурност ще има очаквания към мен за Игрите в Токио. Аз самият имам очаквания и отивам за медал, а не просто да видя Игрите. Ще си казвам, че отивам за обикновено състезание, за да не се напрягам допълнително. Ще се опитам да се изолирам и да покажа какво мога", допълни сребърният медалист от Минск.

От БФ по джудо също така обещаха да стимулират с премии и водещите състезатели при юношите и девойките, защото „искаме да покажем, че мислим и за тях". /БГНЕС