Безос пристигна с частен самолет на срещата за климата

Милиардерът Джеф Безос и приятелката му Лорън Санчес пристигнаха с частен самолет на срещата за климата в Глазгоу. Милиардерът гостува на принца в шотландското му имение в близост до Глазгоу.

Джеф Безос

Поне 50 от гостите на климатичната среща са пристигнали или са си тръгнали с частни самолети и хеликоптери, което предизвика недоволство у екоактивистите.

Дни преди да се види с Чарлз, Безос бе на празненството по случай 66-годишния рожден ден на Бил Гейтс в Турция. Партито бе на суперяхтата на милиардера, а за да стигне до тържеството, Безос е пътувал с частен хеликоптер до яхтата на Гейтс.

Гостуването на Безос ярко контрастира с изказването на сина на Чарлз – принц Уилям, който по време на изказването си на климатичната среща се обърна към Гейтс и Безос с думите, че „светът има нужда от най-големите мозъци и умове в света, фокусирани върху опитите да поправят тази планета, а не да се опитват да намерят следващото място, на което да живеят“.

Частният самолет на Безос е на стойност 65 милиона долара. Самолетите, пристигнали в Шотландия за климатичната среща са над 400, предизвикаха огромно задръстване, като заради въздушния трафик повечето трябваше да обикалят във въздуха и да търсят по-далечни места за кацане. Консервативните оценки предполагат, че самолетите на участниците, пристигащи за COP26, ще изхвърлят общо 13 000 тона въглероден диоксид.

Безос и основателят на Microsoft Гейтс бяха обвинени в лицемерие след като изнесоха лекции на света за необходимостта от борба с изменението на климата чрез намаляване на въглеродния отпечатък, като веднага след това се качиха на частните си самолети и се настаниха на яхтите си, всяка от които отделя около 7020 тона въглерод, или около 19 тона на ден./БГНЕС

Глазгоу / Шотландия