Без да блести Ига Швьонтек стартира с успех на Аустрелиън Оупън

Световната №1 в женския тенис Ига Швьонтек започна с победа участието си на Откритото първенство на Австралия. В мач от първия кръг на надпреварата полякинята се наложи с 6:4, 7:5 над Юле Ниймайер (Германия) след точно два часа на корта.

В първата част шампионката от Ролан Гарос и съперничката й печелеха без големи затруднения сервис геймовете си до оказалия се последен десети гейм, в който Швьонтек получи първите си две възможности за пробив в мача и от втория опит успя да я реализира.

Полякинята демонстрира колебания във втория сет. Ниймайер, която през миналата година игра полуфинал на Уимбълдън започна по-добре и проби още в първия гейм. Германката запази аванса си до 5:3, но тогава Швьонтек се събуди и заигра най-добрия си тенис, за да печели четири последователни гейма, с които осъществи обрат в сета и го спечели със 7:5.

Във втория кръг на турнира поставената под номер 1 в схемата ще играе с колумбийката Камила Осорио, която победи с 6:4, 6:1 унгарката Пана Удварди.

За втория кръг се класира и номер 32 в схемата Жил Тайхман. Швейцарката след победа със 7:5, 6:1 срещу Хариет Дарт (Великобритания) и ще играе с китайката Лин Чжу, която пък се наложи с 6:2, 6:4 над канадката Ребека Марино.

Напред продължава и шампионката от последния Уимбълдън Елена Рибакина. Казахстанката се справи с Елезабета Кочарето (Италия) след успех със 7:5, 6:3. /БГНЕС