Без COVID-19 тестове при предварително пристигане в Катар преди Мондиала

Катар ще премахне предварителните тестове за коронавирус за посетители преди Световното първенство, което започва на 20 ноември, обяви здравното министерство на страната. „Посетителите вече не се изисква да представят отрицателен резултат от Ковид-19 ПСР или бърз антигенен тест преди пътуване за Катар“, се казва в изявление.

Световното първенство ще се проведе между 20 ноември и 18 декември.

Разхлабените мерки, които влизат в сила от 1 ноември, бяха обявени, след като Катар заяви миналия месец, че ваксинациите срещу вируса не са задължителни за очакваните над милион фенове. Турнирът, който ще продължи 29 дни, ще бъде първото голямо спортно събитие с привърженици от началото на пандемията през декември 2019, която отне живота на над 6 млн. души.

Гражданите и жителите на Катар също няма да има нужда си правят ПСР или бърз антигенен тест в рамките на 24 часа при завръщане от чужбина, добавиха от Министерството на здравеопазването на страната. Новите мерки покриват всички посетители, пристигащи от 1 ноември, когато Катар ще бъде затворен за всички без карта Хая – задължителният документ, който се дава на притежателите на билети и техните гости, играчи, медии, персонал и ръководни лица. /БГНЕС