Бернар Арно закуси с „Тифани“

Вторият най-богат човек в света, Бернар Арно, е изградил несравнима луксозна империя, която обхваща от модата до шампанското, заедно с репутация на страхотен и ненаситен бизнесмен.

Последната му придобивка, американската бижутерийна компания „Тифани“, марка, увековечена в попкултурата с филма от 1961 г. „Закуска в Тифани“ с Одри Хепбърн, беше обявена, докато много парижани се наслаждаваха на сутрешното си кафе в понеделник.

Сделката за 16,2 милиарда долара поставя луксозния конгломерат на Арно LVMH на върха в сегмента с фини бижута и затвърждава позицията му на най-големия сред всички играчи в лукса.

Слаб и висок, Арно не започва кариерата си в луксозния сектор.

Роден през 1949 г. в северната част на Франция, Арно учи инженерство във висшия френски университет Ecole Polytechnique, преди да се присъедини към строителната компания на баща си.

След като убедил баща си да продаде строителната част на компанията и да се съсредоточи върху недвижимите имоти, Арно скоро започнал дългата си кариера в изкупуването на фирми. Но не и преди да избяга в Съединените щати след победата през 1981 г. на социалистите на Франсоа Митеран, който беше обещал да наложи данък върху богатството.

Той се завърна във Франция три години по-късно и се впусна в луксозния свят, като изкупува затъналата в дългове текстилна фирма Boussac.

Арно победи конкурентите, като обеща да запази работни места във фирмата, но бързо започна преструктуриране, което намали заетостта и остави само няколко дейности, включително модната къща Christian Dior.

Той застана начело на LVMH благодарение на съперничеството между семействата, които бяха собственици на производителя на кожени изделия Louis Vuitton и групата за шампанско и спиртни напитки Moet-Hennessy, но чак след 17 съдебни дела.

Предизвикателство

Kenzo, Guerlain, Fendi, Celine, Chaumet, Sephora, Bulgari ... През годините стабилността на луксозните марки на LVMH продължава да расте.

Бизнес пораженията на Арно бяха малко, но много шумни.

Той загуби през 1999 г. италианската къща за модни и кожени изделия Gucci от френския си съперник Франсоа Пино, ръководител на групата PPR (сега Kering).

Той се опита да поеме френския съперник на Louis Vuitton Hermes, известен със своите копринени шалове и разкошни кожени чанти "Birkin", като тайно закупи дялово участие във фирмата, за което беше глобен с осем милиона евро от регулаторите.

Безкомпромисната бизнес тактика на Арно го превърна в мишена за критики, по-специално в пламенен документален филм от 2016 г. от френския журналист и активист на левицата Франсоа Руфин.

Филмът "Merci Patron" (Благодаря шефе) е за двойка, която губи работата си, когато Арно затвори фабрика за производство на дрехи на луксозната марка Kenzo, като изнесе производството в Полша. Отговорът на Арно на филма, който дори не беше гледал, не съдържаше съжаление от стореното.

"Когато застанах начело на групата (LVMH), ние бяхме 20 000 (служители), а сега сме 120 000. Когато се стигне до това, ние разкриваме ползите от глобализацията за Франция: това е пълна катастрофа!", каза той с нещо повече от намек за ирония.

Велик строител

Арно си спечели и няколко приятели сред французите, когато изрази желанието си да получи двойно френско-белгийско гражданство.

Той отрече, че този ход е имал за цел да избегне облагане със 75 процента данък за заможните, като каза, че това е свързано с желанието му да развива бизнес инвестиции в Белгия.

„Той притежава невероятно чувство за конкуренция, забележителна интелигентност, както и липса на съпричастност в бизнеса, което е белег на големите строители“, казва Арно Кадар, управител на портфейл към френския мениджър на активи Flornoy and Associates.

„Но той не е Хауърд Хюз“, каза той, имайки предвид американския магнат, който с напредване на възрастта става все по-уединен и хаотичен. "Той не е изолиран и винаги се е обграждал с най-добрите хора", каза Кадар. "Той иска да бъде най-добрият във всички области и също така е ултра модерен мениджър, който е въвел инженерни методи в лукса."

Журналистът Ери Рутие беше по-малко мил в неофициалната си биография, озаглавена „Ангел Терминатор“, която му дари прозвища като „дискретен хищник“, „френски нападател“ и „бизнес вълк“.

Щастието на Арно му позволи да се отдаде на една от основните си страсти: съвременното изкуство.

Той отвори през 2014 г. своята футуристична Фондация Louis Vuitton, проектирана от Франк Гери структура от стъклени платна в Булонския лес на запад от Париж.

Арно никога не разкри публично цената на сградата, но през декември 2018 г. група за застъпничество срещу измамите заведе дело, твърдейки, че данъкоплатците са платили несправедливо голяма част от прогнозната сметка в размер на 790 милиона евро.

Независимо от това, фондацията допринесе за това, че през 2014 г. той беше награден с наградата Дейвид Рокфелер от Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк. /АФП