Бен Уолъс: Крим може да стане украински до края на годината

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че съществува реална възможност за поемане на контрола над Крим до края на 2023 г., ако Русия изчерпи военния си потенциал. Той изрази това мнение в интервю за „Вашингтон пост“.

"Видяхме на бойното поле, че ако удариш руските войски на грешното място, те действително ще рухнат. Можеш да изпращаш на смърт десетки хиляди млади мъже, което те правят, но не можеш да се снабдиш с танковете и оръжейните системи, от които се нуждаеш", цитира изданието коментара на британския министър на отбраната по въпроса за Крим.

Запитан за перспективите на Украйна да се присъедини към НАТО, Уолъс заяви, че НАТО - както и ЕС - не трябва да повтаря грешките от миналото, като дава прекалено големи обещания на кандидати като Украйна и допълни, че страните-членки на Северноатлантическия алианс все още не са стигнали до окончателно решение по въпроса. "Трябва да бъдем реалисти. Това няма да се случи във Вилнюс, няма да се случи скоро", добави той.

В същото време британския министър на отбраната подчерта, че редица държави са готови да сключат двустранни или многостранни "пактове за взаимна отбрана" с Украйна и да съгласуват планове за изграждане на военния потенциал на страната. "Това ще помогне за предупреждаването на всяка страна срещу евентуално нахлуване в Украйна в бъдеще", подчерта той.

Това може да успее да възпре Русия, тъй като според Уолъс "сухопътните сили на Русия ще бъдат значително изтощени през следващите 10 години".

Съгласието на Русия да върне Крим на Украйна беше едно от условията на президента Владимир Зеленски за започване на мирни преговори с Москва. Западните съюзници на Украйна също настояват за "мирната формула" на Зеленски. Според „Билд“ украинските въоръжени сили може да се опитат да прекъснат сухопътните комуникации на Русия с Крим в рамките на контраофанзива.

НАТО трябва да накара страните-членки да увеличат военните си разходи, за да може алиансът ефективно да възпира Русия отвъд войната в Украйна и да се справи с други заплахи за трансатлантическата сигурност, заяви британският началник на отбраната, очертавайки амбициите си за бъдещето на блока, докато се стреми да бъде следващия лидер на алианса.

"Светът става все по-опасен, по-несигурен и по-тревожен и следващият генерален секретар трябва да може да осигури това финансиране, за да се увери, че той никога няма да бъде изваден от строя", заяви министърът на отбраната Бен Уолъс в интервю тази седмица.

Тъй като конфликтът продължава, Уолъс заяви, че западните държави продължават да подкрепят предоставянето на оръжия и финансиране на Украйна, без да оказват натиск върху лидерите в Киев да преговарят с Русия или да правят отстъпки.

"Но видяхме реалността, а тя е, че всички сме на изчерпване" на отбранителното оборудване, което може да бъде дарено, каза Уолъс, което означава, че Великобритания и други страни са принудени да купуват повече оръжия, отколкото да ги даряват от националните запаси.

Уолъс каза, че мащабът на руските загуби предполага, че Путин все още вярва, че може да победи, ако вкара повече войски във войната. Той предположи, че Путин може да не получава точна информация за военните усилия и да не осъзнава мащаба на военните предизвикателства пред страната си до момента на срив или вътрешно предизвикателство.

Ако това се случи, каза той, "НАТО и Западът трябва да бъдат готови за всичко, което се случва".

Уолъс, който ръководеше усилията на Великобритания за въоръжаване на Украйна, напоследък чрез разширяване на бойния обсег на Киев с крилати ракети "Сторм шадоу", призова за по-информативно НАТО, което по-убедително да информира за заплахи като готовността на руския президент Владимир Путин да не спазва международните граници.

"Докато не се случи Украйна, имаше твърде много хора, които не искаха да видят заплахата от страна на Путин, и вижте къде сме сега", каза той. „Същото безхаберие съществува днес по отношение на заплахите, които представляват Китай и дестабилизиращата дейност в Африка“.

Уолъс разговаря с "Вашингтон пост" в момент, когато се засилват спекулациите за това кой ще замени генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след очакваното му напускане тази година. Официални представители на страните от алианса заявиха, че сред вероятните претенденти, освен Уолъс, са министър-председателят на Естония Кая Калас, министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят на Испания Педро Санчес и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Макар че процесът на избор на генерален секретар е неясен, официални лица твърдят, че държавите-членки ще се опитат да постигнат консенсус чрез неофициални консултации, но признават, че Съединените щати, чиято военна мощ засенчва тази на партньорите от НАТО, ще имат важна дума.

Някои официални лица в Западна Европа изразиха загриженост, че генерален секретар от Източна Европа, където лидерите са възприели по-твърда позиция спрямо Москва, може да настоява за действия, които по-скоро ще вкарат НАТО в пряк конфликт с Русия. Други страни смятат, че е време за ръководител от Южна Европа след поредицата генерални секретари от северната част на страната. Други казват, че следващият лидер на блока трябва да бъде жена или някой от страна от Европейския съюз, каквато Великобритания не е.

Въпреки че не се очаква Столтенберг от Норвегия да удължи отново мандата си, официални лица казват, че е възможно да го направи. Той заема този пост от 2014 г. насам.

Уолъс, който е бил командирован в Германия като млад офицер от британската армия, описа квалификациите си за длъжността, но засегна амбициите си само косвено.

"Върша работа, която обичам, и я върша почти четири години", каза той. "Но НАТО е изключително важна." /БГНЕС