Бен Ходжис: Киберсигурността е толкова важна, колкото и противоракетната отбрана

Кибератака срещу германските пристанища Бремерхафен и Хамбург би възпрепятствала сериозно усилията на НАТО да изпрати военни подкрепления на съюзниците, заяви пред Ройтерс пенсионираният американски генерал Бен Ходжис.

Ходжис, който командваше армейските сили на САЩ в Европа от 2014 г. до 2017 г. и отдавна твърди, че гражданската инфраструктура е съществен стълб на военната стратегия, заяви, че киберзащитата е също толкова важна, колкото и системите за противоракетна отбрана за охрана на германските пристанища в Северно море.

Напоследък Русия все по-често се насочва към комуникационната и електроенергийната инфраструктура в Украйна, а през октомври предупреди, че "квазицивилната инфраструктура" може да бъде легитимна цел за ответен удар срещу държави, подпомагащи източноевропейската страна, която тя нападна през февруари.

"Бремерхафен и Хамбург всъщност са най-важните морски пристанища, от които зависи алиансът, за военното оборудване, а не само за търговските товари", каза Ходжис.

Той припомни кибератаката от 2017 г., наречена NotPetya и приписвана на Русия, която първо беше насочена към Украйна, но бързо се разпространи през корпоративните мрежи на мултинационални компании с операции или доставчици в Източна Европа. Датският корабен гигант Maersk заяви, че атаката е причинила прекъсвания в компютърните му системи по целия свят, поради което компанията е загубила информация за товарите си.

"Тогава разбрах колко сме уязвими", каза Ходжис. "Ако не можем да използваме Бремерхафен, за Съединените щати ще бъде много трудно да се подсилят и да изпълнят своята част от оперативните планове."

В светлината на това, каза Ходжис, решението на Берлин да разреши на китайската група COSCO Shipping Holdings Co. Ltd да закупи дял от терминал в Хамбург, най-голямото пристанище в страната, предизвика "много тревоги ... защото щом са там, те са вътре в "екосистемата" на пристанището".

Ходжис каза, че пристанищата ще бъдат от съществено значение за привличането на съюзници, "и затова знаейки, че китайците могат да повлияят или да нарушат дейностите в критичната транспортна инфраструктура, това е проблем".

Министерството на отбраната в Берлин отказа да коментира опасенията за сигурността на Ходжис. Пристанищният оператор на Хамбург HHLA заяви, че постоянно проучва софтуера, за да идентифицира и отстрани слабостите възможно най-бързо. Китайското външно министерство заяви, че сътрудничеството между Китай и Германия е въпрос на двете страни и трети страни "нямат право да се намесват".

Европейската комисия предложи план за действие за засилване на киберсигурността по-рано този месец. /БГНЕС