Белият дом: Русия създава завод за ирански дронове на своя територия

Русия получава материали от Иран за изграждане на фабрика за дронове "Шахид" на своя територия, която "може да започне да функционира в началото на следващата година", предупреди в говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, цитиран от АФП.


Белият дом публикува сателитна снимка на местоположението на бъдещия завод в специалната икономическа зона Елабуга, на около 900 км източно от Москва.

"Военното партньорство между Русия и Иран изглежда се задълбочава", каза Кърби, като се позова на информация от американското разузнаване.

В изявлението се казва, че САЩ ще публикуват нова правителствена препоръка в помощ на бизнеса и чуждестранни правителства, "за да се гарантира, че те не допринасят по невнимание за иранската програма за безпилотни летателни апарати".

Вашингтон смята, че Русия е получила стотици бойни дронове, както и свързано с тях оборудване от Иран.

По данни на САЩ дроновете са произведени в Иран, изпратени са през Каспийско море и след това са използвани за оперативни цели от руските сили срещу Украйна.

"През последните седмици Москва използва ирански безпилотни летателни апарати, за да нанася удари по Киев и да тероризира украинското население", добави Кърби.

Вашингтон алармира за усилията на Москва да започне сама да произвежда ирански безпилотни летателни апарати.


"Разполагаме с информация, че Русия получава от Иран материали, необходими за изграждането на завод за производство на дронове", заяви говорителят на Белия дом.

Според него Иран на свой ред се стреми да закупи от Русия допълнителни изтребители Су-35, бойни хеликоптери, радари и учебно-бойни самолети ЯК-130.

"Ще продължим да налагаме санкции на участниците в прехвърлянето на иранско военно оборудване към Русия за използване в Украйна", категоричен е Кърби.

Иран многократно е отхвърлял обвиненията на САЩ, че изпраща военни доставки на Русия по време на войната ѝ срещу Украйна, която продължава вече втора година.

Конфликтът съживи сътрудничеството между Москва и Техеран, които са изправени пред нарастваща международна изолация.

Двете страни наскоро обявиха изграждането на железопътна връзка, целяща да заобиколи традиционните маршрути по море и международните санкции. /БГНЕС