Белият дом пред дилема заради "Северен поток-2"

Администрацията на американския президент Джо Байдън е в трудна ситуация заради желанието да се наложат санкции срещу руския газопровод „Северен поток-2“, пише "Политико", позовавайки се на източници.

Според изданието американският лидер се оказва в деликатна дипломатическа ситуация заради нови санкции срещу газопровода, които според източника на медията се подготвят във Вашингтон. Байдън иска както да спре строителството на "Северен поток-2", така и да укрепи отношенията с Германия, която настоява за завършване на проекта.

„Намираме се между два огъня“, каза източник за изданието от Белия дом.

Освен това администрацията е подложена на натиск от двете партии в Конгреса да предприеме конкретни действия.

Както вестникът пише, в четвъртък държавният секретар Антъни Блинкен е провел брифинг за членовете на Комисията по външни отношения на Сената, но не е внесъл яснота относно мерките, които предстои да бъдат предприети срещу руския газопровод, което е предизвикало негативна реакция от страна на конгресмените.

В допълнение, републиканският сенатор от Тексас Тед Круз е блокирал кандидатурата на Уилям Бърнс за поста директор на Централното разузнавателно управление и е заявил, че ще възпрепятства това назначение, докато администрацията на Байдън не разшири санкциите срещу "Северен поток-2". /БГНЕС