Белград: Създаването на сръбския свят е процес, който не може да бъде спрян

Създаването на сръбския свят е процес, който не може да бъде спрян, заяви министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин. Важно е всички сърби, независимо къде живеят, да бъдат единни и всички въпроси от национален интерес „да се решават заедно в Белград - столицата на всички сърби“, подчерта той.

Александър Вулин, министър на вътрешните работи на Сърбия

„Сръбският свят означава, че сърбите са един политически народ, това означава, че заедно решаваме най-важните национални въпроси, това означава, че ние винаги сме редом с нашата Сърбия, точно както Сърбия е с нас, независимо къде живеем“, каза Вулин на събор в Буковац край Нови Сад, съобщиха от министерството.

Министърът каза, че те са се събрали в Буковац, за да "говорим своя език, да пеем песните си, да се радваме, че сме заедно и че съществуваме".

„И всички, които смятат, че няма сърби и че няма сръбски свят или че не трябва да има такъв, трябва да дойдат да ни видят, да видят тези наши прекрасни деца и да разберат, че са направили голяма грешка, защото има сърби и сръбски свят има“, каза той.

Той посочи още, че Нови Сад е град на всички сърби и всички граждани, независимо от фамилното им име, че това е град, който принадлежи на всички и че „никой няма право да ги дели“.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Това не е първият път, в който Вулин като държавен служител говори за сръбския свят, въпреки че президентът Александър Вучич, за когото Вулин има само похвални думи, каза, че политиката на „сръбския свят“ не е политика на тази страна.

Вучич заяви, че официалната държавна политика е тази, която казва, че границите на Сърбия са неприкосновени и че Белград няма отношение към чужди граници.

„Всеки път, казват, че това са Вучич и Сърбия, защото трябва да намерят виновника за всичко в Сърбия. Ето защо е важно хората да знаят каква е официалната политика на Сърбия, тя е тази, която казва, че границите на Сърбия са ненарушими, а чуждите граници не ни интересуват. Трябва да запазим своето и да покажем по ясен и недвусмислен начин каква е нашата политика“, каза Вучич.

Вулин обаче се ползва с голямото доверие на Вучич, а част от обществеността смята, че той казва това, което мисли Вучич, подчертава белградското издание "Данас". / БГНЕС

Нови Сад / Сърбия