Белград не спира: В шпионската мрежа са включени български дипломати, предавали данни на албанците

Трети ден проправителствените сръбски медии неспират с "разкритията" си за хванатия български шпионин в Бисилеград, а днес намесиха и българските дипломати в "шпионската афера", предаде кореспондентът на БГНЕС.


В публикациите се твърди, че "сръбските служби, които са задържали бившият офицер от запаса поради шпионаж в полза на България, са открили, че пипалата на мрежата стигали до българското консулство в Ниш". "Вечерне новости" пишат, че задържаният 61-годишен мъж е аруставан след "задълбочено разследване на службите за сигурност, които тихо са следели работата му до пълното разкриване на неговата агентурна мрежа, която достигала до българското консулство в град Ниш".

Като доказателство за "успехите си на сръбските служби изданието се позовава на източници от София и от централата на ДАНС, където след ареста, е вдигнато червено ниво на тревога, поради компрометирането на тяхната инфраструктура в Сърбия".

В момента сръбските органи проверявали и "кои други сръбски граждани са били включени в предаваентот на секретна военна информация".

Задържаният Л.Г. е "притежавал завидна мрежа с местни политици и военни лица". Сега трябвало да се разбере дали те са работили съзнателно и ли несъзнателно за него. Л.Г. "притежавал и сериозен финансов ресурс" за шпионскаа си дейност.

Л.Г. имал за задача да събира информация за числеността, кадровата йерархия, въоръжените сили и тяхното разположение в южна Сърбия и преди всичко данни за Четвърта бригада и нейната централа във Враня. Поради близостта до Косово "сръбските служби не изключвали "българската агентура да предавала тези информации и на албанските служби от Косово".

"Българската шпионска мрежа" имала особен интерес и за настроенията в Западните покрайнини и в местата населени с албанци в навечерието на предсрочните парламентарни избори, твърдят още близките до режима на Александър Вучич медии. Според тях това е "било само върха от айсберга и тепърва щяло да стане ясна големината на българската шпионска мрежа" в Сърбия. /БГНЕС

Категории: