Белгия затяга анти-ковид мерките

Белгийското правителство затегна мерките за борба с разпространението на коронавируса и в цялата страна се въвеждат QR кодове за достъп до ресторанти, развлекателни и спортни съоръжения.

Това съобщи белгийският премиер Александър Де Кроо на пресконференция след извънредно заседание на Федералния координационен комитет за борба с коронавируса.

„Изпитваме рязко увеличение на броя на заразените, през изминалата седмица броят им се увеличи със 70%, среднодневният брой регистрирани нови случаи е 5300 души. Ако не бяха ваксинациите, положението в нашите болници щеше да бъде катастрофално на федерално ниво“, каза премиерът. По официални данни в Белгия 74% от гражданите на възраст над 18 години в момента са ваксинирани с две дози, а ваксинацията на деца от 12 до 18 години вече е започнала.

Де Кроо подчерта, че ваксинацията остава „много ефективен начин за борба с пандемията – намалява хоспитализациите със 70% и смъртните случаи с 90%.“ През изминалата седмица в Белгия средният дневен брой хоспитализации на пациенти с COVID-19 се е увеличил с 56% до 115, а броят на смъртните случаи се е увеличил с 13% до 13 на ден.

Основната нова мярка за борба с пандемията беше разпространението на QR кодове в цялата страна, които преди това бяха въведени само във федерален регион Брюксел. От 1 ноември електронните ковид карти ще се използват и в южната френско-говоряща Валония и северната област Фландрия. /БГНЕС