Белгия първа в ЕС по токсични пестициди в плодовете и зеленчуците

Според неотдавнашен доклад Белгия е на първо място в Европа по процент на плодове и зеленчуци, замърсени с токсични пестициди, свързани с редица хронични заболявания, съобщава „Брасълс Таймс“.

Според доклада на Европейската мрежа за действие по отношение на пестицидите (Pesticide Action Network Europe - PAN) сред всички страни, за които са анализирани данни, Белгия най-често произвежда замърсени плодове и зеленчуци - най-токсични пестициди са открити в 34% от пробите в страната - следвана от Ирландия (26%), Франция (22%), Италия (21%) и Германия (20%).

"Драматичното увеличение на опасните пестициди, открити в плодовете и зеленчуците, продавани в Европа, е доказателство, че правителствата не изпълняват законовите си задължения", се посочва в доклада.

В Белгия са произведени круши с най-високо ниво на пестициди, за които правителството трябва да търси по-устойчиви и благоприятни алтернативи. Белгия се нарежда на второ място и по отношение на производството на марули с най-високо ниво на такива токсини.

Анализираната категория пестициди е "единствената най-опасна и най-силно регулирана категория пестициди". Те се свързват с редица хронични заболявания, като рак, сърдечносъдови проблеми и диабет, но могат да бъдат и силно токсични за околната среда, отравяйки реките и други ценни екосистеми.

Освен че разглежда процента на замърсените плодове, PAN също така проучва дали употребата на токсични пестициди е намаляла през последните години, както твърди Европейската комисия, която заяви, че през 2019 г. е имало 12% намаление в сравнение с 2015- 2017 г.

Съгласно стратегията на ЕС "От фермата до вилицата" за 2020 г. употребата на тази категория най-опасни пестициди в ЕС трябва да бъде намалена наполовина до 2030 г. В доклада на PAN обаче се констатира, че ЕС се отдалечава все повече от тази цел, вместо да се доближава до нейното постигане.

"Този доклад, който предоставя доказателства за броя на пестицидите, които действително попадат в храните, консумирани ежедневно от голямото мнозинство европейски потребители, е категорично опровержение на това твърдение: през 2019 г. делът на плодовете и зеленчуците, замърсени с най-опасните пестициди, се е увеличил с 8,8% в сравнение с 2015-2017 г."

PAN допълва, че докладът ѝ разкрива и "пълния провал на държавите-членки и Европейската комисия в прилагането на регламента на ЕС и защитата на потребителите".

PAN разглежда броя на пестицидите, които действително попадат в храните, консумирани ежедневно от голяма част от европейските потребители. PAN подчертава, че Комисията трябва да вземе насериозно констатациите и да проучи показатели, които могат да отразяват по-добре употребата на пестициди, както и да приеме политика за нулеви остатъци в храните. /БГНЕС