Белгия надви Италия и е последният 1/4-финалист на Евро 2022 за жени

Белгия оформи четвъртфиналните двойки в тазгодишното издание на Европейското първенство по футбол за жени, след като надигра Италия с 1:0 в последен мач от група D на надпреварата. Успехът прати тима на второто място и му гарантира мач с Швеция в последните осем.

Белгийките ще играят с Швеция в последните осем на турнира.

Белгийките излъгаха италианките на „Академи Стейдиъм“ в Манчестър, след като през целия двубой „Скуадрата“ бе по-активна и имаше повече възможности за гол пред вратарката на Белгия Ники Еврард. Въпреки това, възпитаничките на Ив Сернеелс дочакаха своя миг в началото на втората част, когато Тине де Кайни реализира победното попадение. До края Белгия устиска на натиска на Италия и с четири точки продължи към елиминациите на турнира.

С три пункта на третото място остана отборът на Исландия, който не успя да запише успех срещу вече класиралия се за четвъртфиналите тим на Франция. Срещата завърши при равенство 1:1 и бе изпълнена с късна драма след гола още в първата минута на Мелвин Малар. Французойките на два пъти бяха разочаровани от намеси на Системата за видеоповторение (ВАР), която отмени последователно попадения на Малар и резервата Грейс Гейоро. В крайна сметка, исландките стигнаха до точка, която се оказа пирова, след точното изпълнение от бялата точка на Дани Бринярсдотир в 12-та минута на добавеното време.

Така Белгия ще прави компания на Франция в четвъртфиналите, като ще има за съперник спечелилия група С тим на Швеция в петък, 22 юли, от 22:00 часа българско време. Програмата от последните осем на Евро 2022 започва с мач между домакините от Англия и Испания в сряда, 20 юли, в Брайтън, а ден по-късно рекордьорките от Германия играят с Австрия. Последният двубой от тази фаза на надпреварата противопоставя Франция и действащия шампион Нидерландия. /БГНЕС