Белгия може да загуби 60 000 работни места

Белгийските компании се опасяват, че през следващата година могат да бъдат загубени 60 000 работни места. Това съобщи телевизия VRT като се позовава на данни от националната банка на страната.

Според анализа белгийските компании отчитат 17% спад в оборота през ноември спрямо предходното тримесечие.

В допитването фирмите са заявили, че в момента отчитат наполовина по-малко загуби в оборота в сравнение с март, когато беше обявен първият локдаун.

Сред най-засегнатите браншове са хотелиерството, търговията и недвижимите имоти. Почти всеки в тези сектори е заявил, че се притеснява за бъдещето си.

12% от анкетираните компании са заявили, че е напълно вероятен рискът от фалит през следващите седмици и месеци.

Голяма част от секторите хотелиерство, развлечения, изкуство, логистика и нехранителна индустрия открито заявяват, че са несигурни в бъдещето си.

И докато едни треперят дали ще изкарат зимата администрацията на район Брюксел реши, че може да си позволи да не поднови договор с Кока Кола, докато не стане ясно дали се одобрява мястото на огромен билборд върху централна сграда с историческо значение.

Според местната власт рекламата е „над всякакви пропорции“. Изрично се подчертава, че нямат нищо против неоновата реклама, но трябва да се реши какъв да е билборда, дали се разрешават на такива места неонови светлини.

А докато това не стане, нов договор с американския концерн няма да има – независимо колко ще струва на общината. /БГНЕС