Белберов: Имам желание да вляза в професионалния бокс

“Моето време в националния отбор е почти приключило и аз или ще продължа с професионалния бокс след Олимпиадата, или напълно ще преустановя състезателна дейност”, разкри в интервю за БГНЕС държавният шампион по бокс в свръхтежка категория Петър Белберов.

Петър Белберов е трикратен победител в турнира "Странджа".

На завършилото наскоро Държавно първенство в Пловдив Белберов спечели титлата в категория 91+ килограма по убедителен начин, записвайки победа във финала над кубинеца Йордан Ернандес, който по-рано тази година бе взет в националния отбор. „Смятам, че доста убедително успях да спечеля срещата. Всъщност Републиканското само по себе си не беше чак толкова важно, важно беше преборването на финала с кубинския състезател. Това беше най-значимият мач за състезанието, но мисля, че бях абсолютно категоричен в победата си”, обясни Белберов.

Той сподели, че е резервиран към вкарването на кубински боксьори в българския национален отбор. „Смятам, че националният отбор трябва да се съставлява от българи или поне от български граждани, които знаят български език, спазват българските традиции и обичаи. Смятам, че това е наистина фундаментално важното, това не е клубен отбор, но това си е решение, както на Министерството, така и на Федерацията, те си знаят. За мен лично в българския национален отбор трябва да бъдат българи и да се инвестират времето и ресурсите там”, коментира Белберов.

Трикратният победител в международния турнир Странджа разкри, че следващата година ще е последна за него в националния отбор. „Така или иначе моето време в националния отбор лека-полека вече изтича. Аз съм се съсредоточил конкретно към следващата година и Олимпиадата. Вече от там-нататък смятам, че някой трябва да ме замени и за мен лично е най-добре да бъде български състезател, млад, в който да се инвестира, но това си е решение на другите. Въпросът е, че моето време е почти приключило и аз или ще продължа с професионалния бокс след Олимпиадата, или напълно ще преустановя състезателна дейност”.

Европейската олимпийска квалификация ще се проведе през февруари или март, като на нея Белберов трябва да постигне две победи, за да спечели квота. „Реално аз трябва да победя ирландец и, дай Боже, след това победителя между руснак и арменец. Две срещи ще ми стигнат за квота. Ще има и световна квалификация в Париж, но съм изцяло съсредоточен върху европейската. Нека да се класирам, след това ще видим. Разбира се, като всеки спортист, отишъл на Олимпиада, ще се боря за медал. Нека стъпка по стъпка да стават нещата. Силно се надявам, смятам, че имаме потенциал да постигнем успехи”, заяви 30-годишният боксьор.

Той сподели, че времето на извънредно положение е било трудно за всички професионални спортисти, но той е успявал да поддържа форма. „За професионалните спортисти като цяло, не само за боксьорите, е трудно такова положение, когато бяхме само вкъщи, не можехме да излизаме. Наистина е трудно, защото ние сме свикнали на доста по-енергичен начин на живот, доста по-активни и това е определено стрес, не толкова физически, колкото психически, защото не знаеш какво ще се случи, какво имаш пред теб, не можеш активно да работиш и това по някакъв начин води до понякога до стрес за спортиста. Сега се чувствам добре, аз дори и по време на извънредното положение намирах варианти да продължавам да тренирам”.

Белберов не скри амбициите си да влезе в професионалния бокс след края на Олимпиадата в Токио. „Има възможност да премина в професионалния бокс, вече е въпрос на договаряне с международните мениджъри, имам различни предложения, но досега поне не сме успели да се договорим за един добър договор, който да може да ме развие като спортист. Имам предложения, но ще видим след Олимпиадата, дай Боже, да взема квота и да се представя добре, за да мога да хапна по-големия залък”.

“Със сигурност атмосферата в професионалния бокс е много по-различна, то даже е като различен спорт. Ако трябва да сравняваме олимпийския бокс с професионалния, все едно спринт с дълго бягане. Три рунда по три минути е съвсем различно от 12 рунда. Определено имам желание да се включа в професионалния бокс, тъй като правя и спаринги с един професионалист, включително и с Кубрат, така че смятам, че имам огромни шансове да вляза и да постигна някакви значими резултати”, каза той.

Белберов сподели и очакванията си от двубоя за световната титла в тежка категория между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа на 12 декември в Лондон. „В случая има фаворит и това е Джошуа, обаче както видяхте и в по-предишния му негов мач какви изненади могат да се получат. Кубрат е опитен боксьор със сериозна визитка, така че не бива да бъде отписван, защото това е тежка категория, много сериозни удари, малки ръкавици, определено не се знае какво можем да стане. Да, шансовете са на Джошуа, тъй като той е доста по-млад, във Великобритания са добри професионалисти и работят добре, но смятам, че Кубрат има своите шансове и със сигурност не бива да бъде отписван, тъй като мога да ви уверя, че ще излезе за победа. Поне в това отношение може да се каже, че има психика и няма да се уплаши от Джошуа. За всеки професионален спортист това е най-важното. Пречупиш ли се преди мач, преди състезание, няма как да го спечелиш. Но когато си нахъсан и достатъчно готов, мотивиран за победата, стават изненади, особено в тежката категория, наистина изненадите много често се случват”, коментира Белберов. /БГНЕС