Бекер: В затвора бях никой

Борис Бекер разкри, че затворници са спасили живота му, докато изтърпявал присъдата си зад решетките, признавайки, че „бях никой“ в първото си интервю след освобождаването. 55-годишният бивш тенисист изкара осем месеца в затвори във Великобритания – в Уондсуърт и след това в Хънтъркъмб, за престъпления по несъстоятелност, след като присъдата му за две години и половина бе съкратена по бърза програма за депортиране.

Борис Бекер.

Сега обратно в родната си Германия, тенис легендата и шесткратен шампион в турнирите от Големия шлем говори открито за първи път за преживяването и призна, че на два пъти са го заплашвали със смърт. „Мислех, че ще загубя живота си в Уондсуърт. Някой, за когото впоследствие разбрах, че е бил убиец, искаше якето ми и пари, и ми каза, че ще ме убие, ако не ги получи. След това в Хънтъркъмб още един убиец искаше да отнеме живота ми. Подносът ми за храна се тресеше“, започна той за германската телевизия Sat.1, цитиран от Bild.

Просълзеният Бекер разкри още, че властите в затворите се опитали да го предпазят, осигурявайки му едноместна килия и трима опитни затворници или слушатели, които да му помогнат в новия живот зад решетките. „Затворникът подцени възможността други затворници да дойдат да ми помогнат и да го заплашат. Те спасиха живота ми“. Докато Бекер възнамерява да остане близък с някои от приятелите си в затвора, той призна, че е бил „най-самотният, който съм се чувствал някога“. „В затвора си никой. Ти си просто номер. Моят беше A2923EV. Не ме наричаха Борис, бях номер. На никого не му пука кой си“.

За Бекер, който изгря на сцената през 1985 на едва 17 години, когато стана първият непоставен тенисист, който печели титлата на Уимбълдън при мъжете, присъдата зад решетките бе тежък удар. Запитан относно изказването на съдията, че Бекер не е проявил никаква скромност, той призна в интервюто, че „може би трябваше да бъда дори по-ясен, по-емоционален“. Германецът призна и вината си. „Разбира се, че бях виновен“, каза той относно четири от 29-те обвинения, които му бяха повдигнати. Сега той се надява да започне нова страница и да избегне грешките от миналото, много от които според него произлизат от мързел и лоши финансови съвети от други. „Години наред правех грешки, имах фалшиви приятели. Мисля, че това време в затвора ме върна обратно към живота“, завърши Бекер. /БГНЕС