Беат Фойц надви конкуренцията в спускането за първо олимпийско злато

Швейцарецът Беат Фойц спечели първо олимпийско злато в кариерата си, след като триумфира в спускането на Зимните олимпийски игри в Пекин.

На 34 години Фойц стана олимпийски шампион за първи път в кариерата си.

34-годишният скиор направи страхотно каране на Националния ски-алпийски център в Янцин, за да се поздрави със златния медал след 1:42.69. Той остави на почетната стълбичка 41-годишния французин Йоан Кларе и австриеца Матиас Майер съответно на +0.10 и +0.16 сек. Кларе се превърна в най-възрастния медалист в алпийските ски в историята на Олимпийските игри. Един от фаворитите за златото – Александър Омод Килде от Норвегия, се нареди на пета позиция в крайното подреждане.

Топ 10 допълниха канадецът Джеймс Кроуфорд, италианецът Доминик Парис, лидерът в генералното класиране за Големия кристален глобус Марко Одермат от Швейцария, австрийците Винсент Крихмайер и Макс Франц, и словенецът Бостян Клине. Норвежецът Шетил Янсруд, който грабно среброто в дисциплината в Пьонг Чанг преди четири години, не стартира в днешното спускане, докато шестима скиори не успяха да финишират.

За Фойц това бе дебютно олимпийско злато в кариерата след бронза в дисциплината от 2018 и среброто в супер гигантския слалом отново в Пьонг Чанг. Швейцарецът прибави и към световната си титла в спускането от 2017 в Санкт Мориц. Това бе и първи медал за швейцарците в 24-то издание на Зимните игри. /БГНЕС