БДЖ разполага с 30 спални вагона

„БДЖ – Пътнически превози“ разполагат с 30 спални вагони, предаде репортер на БГНЕС.

Летният сезон е вече в разгара си и много столичани се готвят да прекарат отпуската си по родното Черноморие. Един от начините е като използваме спалните вагони по линиите София-Варна-София и София-Бургас-София. Навсякъде в Европа железопътният транспорт е един от най-евтините, удобни и бързи начини за придвижване. България също разполагаше с добре развита железопътна инфраструктура, която в момента се нуждае от сериозна модернизация.

В момента от 30 броя спални вагони 21 са в експлоатация. Те се използват при композирането на влаковите състави.

В ремонтния цех на депо „Надежда“ се намират за планов ремонт 3 броя вагони. На останалите 6 броя е необходимо извършването на планов капитален ремонт във Вагонно-ремонтен завод.

БДЖ също така разполага и с 5 броя кушет-вагони, като всички са в експлоатация.

За подобряване на предоставената услуга, националният ни жп превозвач подготвя процедира за поетапно извършване на планов капитален ремонт на спалните вагони с цел гарантиране на 24 броя спални вагона в експлоатация.

Към настоящия момент спалните вагони са единствените пътнически вагони, които са сертифицирани за съответствие с техническите спецификации за оперативна съвместимост, които са задължителни за прилагане от страните-членки на ЕС. Във връзка с това „БДЖ-Пътнически превози“ изпитва затруднение с ремонта на някои от елементите на спалните вагони предвид ненарушаване на изискванията на техническите спецификации. /БГНЕС