Баждеков: Левски води преговори за нов генерален спонсор

Левски води преговори за нов генерален спонсор. Това заяви изпълнителният директор на Левски Константин Баждеков в предаването Тази сутрин по bTV, където засегна някои от най-важните въпроси, свързани със синия клуб.

Изпълнителният директор на Левски Константин Баждеков.

Аз съм убеден, че всеки, който обича Левски, трябва по някакъв начин да се опита да помогне на любимия си клуб. Аз почти не съм се колебал, когато ми предложиха този пост, тъй като миналата седмица клубът остана без представляващ. Аз исках време да помисля, но вътрешно бях сигурен, защото трябваше да се помогне на Левски. Условието ми бе, че аз поемам тази отговорност до Общото събрание и това бе едно от условията, които поставих пред Управителния съвет и после пред Общото събрание. Аз бях 20 години в Левски, съм и на възраст и човек трябва да си преценява възможностите“, каза Баждеков, който бе на поста изпълнителен директор в Левски и в периода 1999-2007 г. и отново ще бъде на него до Общото събрание на 31 август.

Положението в Левски е ясно на всички, че не е добро. Левски преживява етап, където се опитва да се спаси от най-лошото – да не отиде в по-ниска група. Нещо, което ръководството в лицето на г-н Сираков и г-н Колев, успя да постигне. Левски успя да преодолее този момент. По спонсорските договори в момента почти са усвоени парите. Големите компании ни помагаха, но най-големият ресурс, който ни помага в момента, е нашата публика. Само за месец и половина Левски е изкарал 717 000 лв от продажба на стоки, билети, абонаментни карти. Досега имаме продадени над 2400 карти, на мача със Славия имаше почти 8000 диши. С тези ресурси успяхме да покрием най-належащите задължения. Само вчера подписах 29 платежни нареждания към контрагенти. Независимо от помощта, трябва да имаме дългосрочен план“, продължи той.

Баждеков разкри, че „сините“ водят преговори за нов генерален партньор на клуба: „Това е принос на труда на много хора, най-вече на г-н Сираков и г-н Колев. Надявам се в най-скоро време да успеем да успокоим нашите привърженици, които се вълнуват от клуба, които са много малко. Става въпрос за една структура, която може да помогне дългосрочно и сериозно на Левски. Има редица взаимноизгодни възможности за развитие между клуба и фирмата, за да се върне Левски на мястото, където му се полага. Все още нищо не се е случило. Когато има конкретика, ще съобщим повече неща, но фирмата е достатъчно сериозна и е доказана в своя бизнес. Българска е и мисля, че техните намерения в нашето партньорство са достатъчно сериозни и ангажиращи“.

Когато клубът е в такова положение, в процеса на такъв период се допускат немалко компромиси, а се допускат и грешки. Важното е, че не се допусна тази грешка, да се подведе Левски в тази посока. Всичко е въпрос на сериони проучвани и разговори, които се водят от доста време. Аз съм се ангажирал да продължа да помагам. Дай боже до Общото събрание това да е факт. И двете страни имаме желание нещата да се случат по-бързо, защото Левски има нужда от помощ“, допълни още той по темата Джо Диксън и относно потенциалния голям нов спонсор в Левски.

Средната възраст на отбора е 21 години и 6 месеца. Ситуацията, в която изпадна клубът и бе принуден да търси такива футболисти, които са съопставими с финансовата ситуация. Всички в клуба обичат Левски и дават всичко от себе си за него. От тези 23-а футболисти, само 5 не са юноши на Левски, като двама от тях са чужденци“. Константин Баждеков коментира и дълговете, които Левски трябва да погасява: „В момента имаме разбиране от всички контрагенти, независимо, че текат и дела, които предполагам, че ще се решат. Затова разчитаме на това партньорство и така ситуацията в клуба да се нормализира. Голяма част от по-големите задължения са разсрочени. Левски дължи сериозни суми към различни места. Сега трябва да се изплатят задълженията към персонала и футболистите. След това предстои да се оправят задълженията към държавата и някои дела“.

Още миналата седмица поканих всички фен-структури на опознавателна среща, за да им споделя моите идеи. За съжаленшие, не всички се отзоваха, но тези, които се отзоваха, бяха активни в комуникацията“, завърши Баждеков, който се завърна на поста изпълнителен директор в Левски само преди десетина дни. /БГНЕС