Байдън се съмнява в успеха на импийчмънта на Тръмп

Американският президент Джо Байдън се съмнява в успеха на импийчмънта на неговия предшественик Доналд Тръмп. Новият стопанин на Белия дом сподели своето мнение в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Байдън подчерта, че подкрепя импийчмънта срещу Тръмп, но смята, че той няма да събере достатъчно гласове в Сената. За да бъде успешна процедурата, срещу бившия президент трябва да гласуват най-малко две трети от сенаторите. Това означава, че импийчмънта трябва да бъде подкрепен от 17 сенатори републиканци. Байдън смята, че подобен изход е малко вероятен.

Резолюцията за импийчмънт вече беше одобрена от Камарата на представителите на 13 януари. В понеделник вечерта тя беше внесена в Сената. Процедурата ще стартира след 8 февруари.

Тръмп е първият в историята президент на САЩ, който два пъти е подложен на импийчмънт. Този път той е обвинен, че е подстрекавал към метеж. На 6 януари хиляди негови поддръжници нахлуха в Конгреса, за да попречат на законодателите да утвърдят изборните резултати. В резултат загинаха няколко души, имаше много ранени.

Ако процедурата по импийчмънт бъде успешна, тогава Тръмп ще загуби възможността да заема държавни постове, включително отново да издигне своята кандидатура за президент на САЩ. /Дойче Веле