Баскетболният Балкан е „Отбор на месец май“

Шампионът на Националната баскетболна лига на България Балкан (Ботевград) бе определен за „Отбор на месец май“ в традиционната анкета на Пресклуб „България“, предаде репортер на БГНЕС. Тимът на вече бившия наставник Небойша Видич спечели за пети път титлата на България, побеждавайки във финалния плейоф Левски-Лукойл с 3:1 успеха.

Венцислав Петков (л), Михаил Михайлов (в средата) и Иван Гавалюгов (д) позират с наградата за "Отбор на месец май".

Това сложи и край на 30-годишната суша на състава, след като последният триумф дойде през 1989. Отборът остави зад себе си в анкетата носителя на Купата на България по футбол Локомотив (Пд) и шампиона на Първа лига Лудогорец. На събитието присъстваха пресаташето на Балкан Владислава Николова, капитанът на ботевградчани Венцислав Петков, президентът на тима Михаил Михайлов и бившият президент на Балкан и сегашен кмет на Ботевград Иван Гавалюгов. Кметът на града коментира финансирането на организацията и очакванията му за предстоящия сезон. „Първо искам да благодаря на журналистите за гласуването. За нас е чест да сме първи в анкетата, имайки предвид присъствието на два футболни отбора, които съответно също постигнаха огромни успехи. Моята задача като кмет е да осигуря адекватен бюджет – разбира се, не разполагаме с този на големите тимове. С титлата си доказахме, че няма непобедими отбори. В ролята на кмет имам повече възможност да подпомагам финансово баскетболния клуб – искам да отбележа, че ние сме единственият отбор без генерален спонсор, а разчитаме на много партньорства, които през годините са били лоялни към нас. Естествено, продължаваме да надграждаме – целта ни е да влезем в групите на Шампионска лига“, започна той. Президентът на Балкан Михаил Михайлов също изтъкна факта, че тимът вече има добре изграден модел, който следва и няма нужда да променя. „Всички сме щастливи от начина, по който функционираме като клуб. Реалистичната ни цел е да се борим за участие в групите на Шампионска лига и не виждам защо да не я постигнем – вече имаше такива пробиви във футбола, надявам се и в баскетбола да се случи“, каза той.

Гавалюгов (в близък план) заяви, че целта на Балкан е влизане в групите на Шампионска лига.

Михайлов и Гавалюгов коментираха и ситуацията около евентуалния нов треньор на отбора и селекцията на Балкан за предстоящия сезон, в който тимът ще защитава титлата си. „Първо избираме нов треньор, после той ще направи своята селекция. Най-вероятно той ще бъде чужденец и ще бъде избран до края на този месец. Вижте, ние имахме представа, че Видич ще напусне, той на няколко пъти ни го намекна. Имахме предложение и за нов договор, но той предпочете да избере ново предизвикателство в своя треньорски път. Относно играчите, имаме оферти за нов договор към капитана Венцислав Петков, чийто двугодишен контракт изтече, към Брендън Браун и към други състезатели, тепърва ще изберем нов наставник и оттам насетне ще започнем работа по селекцията през юли“, сподели Михайлов. Гавалюгов допълни: „На Видич му изтичаше настоящия контракт – той изкара три години и половина в Балкан. Отправихме му предложение, но той бе категоричен в избора си и каза, че ще си вземе година почивка от спорта. Разбира се, вратите на Балкан са винаги отворени към него. Знаете колко трудно се задържат чужденците в дадени български отбори – повечето от тях остават за по един сезон, но ние ще направим всичко възможно да задържим играчи като Браун и Хопкинс“. Капитанът на Балкан Венцислав Петков говори за пътя към титлата и това къде смята да продължи своята кариера. „От 1/4-финалите знаехме, че няма да е лесно. С Берое изиграхме много интересна серия – беше ни еднакво трудно както в полуфиналите, така и във финалите. За момента искам да избера най-добрата опция за себе си. Балкан ми даде много, както и аз лично смятам, че дадох на тях. Играл съм в много български отбори, така че моментът на сантименталност липсва, всичко зависи от това къде се чувствам най-добре. Балкан се доказа като една от най-добрите школи в България, надявам се много други градове да видят това и да вземат пример от нашия отбор в бъдеще“, завърши капитанът на ботевградчани. /БГНЕС