Башар Асад върна от изгнание своя чичо, поискал да отстрани баща му

Бившият вицепрезидент на Сирия Рифаат Асад се завърна в Дамаск от изгнание, в което беше 37 години. Това съобщи близкия до правителството вестник „Ал-Уатан”.

Според изданието сирийският лидер Башар Асад е позволил на чичо си, който е брат на покойния му баща Хафез Асад (1930-2000), да дойде в Дамаск от Париж, след като френските съдебни власти конфискуваха имуществото му. На Рифаат Асад е позволено да живее в Сирия като обикновен гражданин, но не и да се занимава с политическа дейност, отбелязва вестникът.

Башар Асад, прездиент на Сирия

Във Франция 84-годишният Рифаат Асад е осъден на затвор за пране на пари, финансови нарушения в областта на недвижимите имоти и незаконно използване на публични средства от Сирия, но по здравословни причини не може да излежи четири години затвор. Според различни източници стойността на недвижимите имоти, собственост на бившия вицепрезидент, се оценява на 90 милиона евро.

Още през март 2017 г. френските власти иззеха две имения на Рифаат Асад, разположени в модерния 16-ти район на Париж. През 2018 г. френската митница, заедно с испанските власти, конфискуваха над 600 милиона евро от имуществото на Рифаат Асад в Испания. На 9 септември Апелативният съд в Париж потвърди присъдата на бившия вицепрезидент на Сирия.

Рифаат Асад, който командваше специалните сили на отбранителната рота, до голяма степен отговаряше за потушаването на въоръжения бунт на фундаменталистката група „Мюсюлмански братя“ през 1982 година. Заради ролята му тогава го нарекоха „Касапинът от Хама”. През 1983 г. на фона на болестта на брат му, който бе диагностициран с рак, намесата на Рифаат Асад в държавните дела се засили, което предизвиква протести от политическия елит. През 1984 г. Рифаат, който официално ле вицепрезидент, трябваше да напусне страната след провален опит за преврат срещу брат си Хафез, който управляваше Сирия от 1971 до 2000-та година. От 1984 г. той живее в Европа. Въпреки това от 1984 до 1998 г. Рифаат Асад номинално запазваше поста вицепрезидент. /БГНЕС

Дамаск / Сирия