Барти и Колинс спорят за титлата на Аустрелиън Оупън при жените

Ашли Барти и Даниел Колинс ще определят новата шампионка на Откритото първенство на Австралия по тенис при жените. Двубоят за титлата ще се проведе в събота не преди 10:30 часа българско време.

Барти ще се опита да спечели първа титла за Австралия при дамите в Мелбърн от 1978-а насам.

Световната номер 1 при дамите и представителка на домакините Барти ще играе в своя трети финал от турнирите от Големия шлем, като спечели и двата предишни – на Ролан Гарос 2019 и Уимбълдън през миналата година. Тя ще се опита да стане първата австралийка с титла на домашна почва от Крис О‘Нийл през 1978. Барти влиза в сблъсъка за трофея в серия от десет поредни победи, след като триумфира в подгряващия турнир в Аделаида по-рано този месец – нейната 14-а титла на сингъл, стартирайки в Ухан и Бирмингам през 2017.

Три от тях, включително тази на Уимбълдън, дойдоха през 2021. Австралийката е номер 1 в света вече 112 последователни седмици. Тя дебютира в турнирите от Шлема именно в Австралия през 2012. По пътя си до финала Барти игра безупречно и не загуби сет, като даде общо 21 гейма на шестте си съпернички, включително Лесия Цуренко, Лучия Бронцети, Камила Джорджи, Аманда Анисимова, Джесика Пегула и Мадисън Кийс.

Нейната съперничка в съботния финал – Даниел Колинс, дебютира във финал на турнир от Големия шлем, като най-доброто й класиране преди това бе полуфинал отново в Мелбърн през 2019, когато отстъпи на чехкинята Петра Квитова. Преди това никога не бе постигала успех на турнир от Шлема в пет предишни участия. Американката стигна и до четвъртфиналите на Ролан Гарос през 2020. 28-годишната тенисистка се оттегли от надпреварата в Чарлстън миналата година, за да се подложи на операция за ендометриоза. При завръщането си тя грабна първата си титла на сингъл от Женската тенис асоциация (WTA) в Сан Хосе, последвана от триумф в Палермо.

Твърдата настилка е любимата на Колинс, която стана професионалистка едва на 22 години след забележителна колежанска кариера. Тя започна с две убедителни победи пътя си към финала, надигравайки сънародничката си Каролин Доулхайд и Ана Конюх. Последваха два обрата срещу Клара Таусон и Елизе Мертенс, а след това и двусетови победи над Ализе Корне и Ига Швьонтек съответно на четвъртфиналите и полуфиналите.

Колинс ще дебютира на финал в турнирите от Големия шлем.

Барти води на Колинс с 3-1 успеха в съперничеството между двете. Победителката ще си тръгне с чек за малко над 2 млн. долара и 2000 точки за световната ранглиста, докато загубилата ще се задоволи с чек за малко над 1 100 000 долара и 1300 точки за ранглистата. /БГНЕС