Барселона посреща Реал Мадрид в поредно издание на Ел Класико

Барселона ще приеме Реал Мадрид в поредното издание на голямото дерби на Испания, познато като Ел Класико. Двубоят от 11-ия кръг на Ла Лига е днес от 17:15 часа българско време.


Двата отбора влизат в сблъсъка в почти идентични позиции в класирането. Реал е втори в таблицата с 25 точки, на три зад лидера Жирона, който надви драматично Селта, докато шампионите са трети в подреждането с точка по-малко от "белия балет".

И двата тима взеха и мачовете си в Шампионска лига през седмицата, при това все с по 2:1. Барса надви украинския Шахтьор Донецк у дома, докато Реал се наложи над Брага в Португалия. Кралският клуб загуби за последно преди повече от месец – визитата на градския съперник Атлетико с 1:3, докато каталунците все още нямат поражение през сезона във всички турнири, въпреки че направиха две равенства напоследък в първенството.

И Барса, и Реал имат своите аргументи в дербито, като разполагат с отлични опции в атака. Възпитаниците на Шави Ернандес разполагат с Феран Торес, Жоао Феликс, както и младите таланти Ламин Ямал и Марк Гуиу, докато освен Винисиус Жуниор, който по-рано отсъстваше поради контузия, без съмнение най-добрият играч с „бялата“ фланелка до тук е новото попълнение Джуд Белингам, който нямаше нужда от адаптация под ръководството на Карло Анчелоти и е с основна заслуга за силното представяне на мадридския колос, който през лятото се раздели с носителя на „Златната топка“ Карим Бензема.

Общо, двата тима са се изправяли 285 пъти помежду си, като Барселона има леко предимство в преките сблъсъци – 118 срещу 105 победи за Реал, при 62 равенства. Първият двубой между двата колоса в Испания датира от сезон 1901/02. /БГНЕС