Барселона оцеля след драма в първото Ел Класико от Евролигата

Барселона се пребори за първа победа през новия сезон в Евролигата. Селекцията на Шарунас Ясикевичус триумфира в „Ел Класико“, след като надделя по доста драматичен начин над Реал Мадрид със 75:73 в среща от втория кръг, изиграна в „Палау Блауграна“. Каталунците показаха много по-добра продукция в голяма част от мача, но се наложи да треперят във финалните акорди, когато мадридчани възкръснаха и не бяха далече от това да спечелят. Все пак „блаугранас“ оцеляха и нанесоха първо поражение в турнира на богатите за състава, воден от Чус Матео.

Барселона имаше аванс от 17 точки в началото на последната четвърт. Гостите от Мадрид обаче успяха да се върнат в мача чрез страхотна серия в последните минути от срещата.

"Белите" скъсиха дистанцията до само две точки при 75:73 след страхотни изяви на Габриел Дек, а благодарение на нелепа грешка на Нико Лапровитола при вкарването на топката в игра "кралският клуб" получи възможност да открадне победата. Стрелбата от тройката на Серхио Люл обаче не намери коша и по този начин Барса успя да задържи победата.

Сертач Шанлъ поведе листата на реализаторите за каталунците с 14 точки. Ян Весели допринесе за драматичния триумф с 13, Томаш Саторански напусна паркета с 12, 7 борби и 5 асистенции. Габриел Дек се прибра в съблекалнята на Реал с 21 точки. Петър Корнели наниза 12.

На 18 октомври Барселона ще играе срещу Байерн в Мюнхен, докато ден по-късно Реал Мадрид ще гостува на Олимпиакос на Александър Везенков.

Междувременно Виртус Болоня регистрира първата си победа в Евролигата от 15 години насам. Пред своята публика италианският тим отказа Байерн Мюнхен с 66:63. Така селекцията на Серджо Скариоло е с баланс от 1-1, докато германците имат 2 загуби. /БГНЕС