Барса пречупи Бетис след дузпи за финал с Реал за Суперкупата на Испания

Барселона достигна финала в турнира за Суперкупата на Испания, след като надви Бетис след 2:2 в редовното време и продълженията и 4:2 при дузпите. В Рияд, Саудитска Арабия, двата тима изиграха интригуващ сблъсък, който в крайна сметка, подобно на първия полуфинал от надпреварата между Реал Мадрид и Валенсия, бе решен след изпълнения от бялата точка.

Гол на Педри в 23-та минута бе отменен след намеса на Системата за видеоповторение (ВАР), но нищо не можеше да спре дежурния голмайстор на каталунците Роберт Левандовски, който откри резултата в 40-та минута. Бетис играеше силно и дейната игра на андалусийци даде дивиденти след почивката, когато Набил Фекир се разписа около четвърт час преди края на редовното време. Малко след изравнителния гол ВАР спря и Левандовски от това да ликува, като се стигна до продължения.

Педри (л) и Марк-Андре тер Стеген (д) ликуват след триумфа над андалусийци.

В допълнителните 30 минути зрителите в саудитската столица видяха по още едно попадение за двата отбора. Ансу Фати, който се появи в игра малко преди изтичането на редовните 90 минути, изведе отново с едни гърди напред Шави и компанията, но Бетис не бе казал последната си дума. Лорен Морен, който замени голмайстора Фекир, изравни в 101-та минута след асистенция на Луис Енрике.

Във второто продължение на паднаха нови попадения, като андалусийци завършиха мача с десет играча след два бързи жълти картона на резервата Андрес Гуардадо. Стигна се до рулетката на дузпите, където Барса бе безгрешен, реализирайки четири поредни изпълнения от бялата точка чрез Левандовски, Франк Кесие, Фати и Педри, докато за Бетис пропуски направиха Хуанми и Уилям Карвальо.

Така Барселона ще спори с настоящия носител на трофея Реал Мадрид в поредното издание на Ел Класико. Каталунците са рекордьори по отличия от турнира с 13, докато Кралският клуб е с една Суперкупа по-малко в актива си. За последно Барса спечели надпреварата през 2018, когато надви Севиля с 2:1, като загубиха последния си финал през 2021, отстъпвайки на Атлетик Билбао с 2:3 след продължения. Последното Ел Класико за Суперкупата на Испания бе през 2017, когато Реал спечели с общ резултат 5:1 – това бе и последният финал в турнира, който се игра в два мача. Реал Мадрид и Барселона ще спорят в Рияд в неделя, 15 януари. /БГНЕС