Барчовски: Вярвам, че ще успеем да продължим

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски изрази убеждението си, че всички играчи, включени в групата за подготовка за мачовете от квалификациите за Световното първенство през 2023 г. За отбора ни предстоят два решителни мача – на 1 юли с Литва в Арена Самоков, и на 4 юли с Босна и Херцеговина в Сараево.

На пресконференция днес в Пресклуб България селекционерът обяви пред представители на медиите, че е оптимист, че България ще преодолее първия етап на световните квалификации. „Доста години съм водил националния отбор в най-различни квалификации и цикли. Бяха лятото, но август-септември, бяха по време на сезона, зимата. Сега имаме нов формат. Лично не си спомням такъв, в който официалните мачове са буквално след края на шампионатите. Това ще е едно странно лято. Имаме две последни квалификации за влизане в следващия етап. Ако се класираме, август започва следващият, буквално преди Европейското първенство. Ако не, започва предварителна квалификация за следващото европейско първенство. Ще трябва да държим отборите ангажирани почти цяло лято. Това ще е голям проблем за всички, не само за нас“, започна пресконференцията специалистът.

Росен Барчовски

Треньор номер 1 за 2021 г. допълни: „За мен най-важното е, че Евролигата не решиха да направят мачове през лятото и ще може да ползваме Александър Везенков. Сигурен съм, че той е бил зад телевизора по време на всичките ни мачове и ни е стискал палци. Сега, след този фантастичен сезон ще може да помогне и на живо“. Относно програмата Барчовски разясни: „Поканата за контрола със Сърбия дойде от тях и от треньора и Светислав Пешич. Не сме играли с тях контролни срещи или аз не си спомням поне, защото винаги ни смятаха под нивото им. За мен това е знак, че националният отбор е постигнал едно добро ниво и с мен, и преди това с Любо Минчев. Няма никакво значение. Те не играят с всеки. Благодаря им, че направиха мача в Ниш по тяхна инициатива, за да е удобно и за нас“.

Тимът ще се готви и играе изцяло в Самоков. „Обикновено играем в Ботевград. Прекрасно място за баскетбол – и зала, и град, и фенове. По организационни причини се наложи да го сменим. Мое беше предложението, подкрепено напълно от президента на БФБаскетбол Георги Глушков да играе в Самоков. Това е другото прекрасно място за баскетбол, също с чудесна публика. Сигурен съм, че ще напълнят залата! Използвам случая да се обърна към тях сега – да дойдат и да подкрепят българските момчета. Ще ни бъде много трудно. Затова отсега ги моля да си освободят 1 юли и да дойдат и да ни подкрепят!“, призова Росен Барчовски, който много години беше треньор на мъжкия тим на самоковския Рилски спортист.

Селекционерът коментира и състава: „Най-доволен съм, че към днешна дата всички са здрави. Единствено Везенков и Емил Стоилов продължават мачовете си, другите вече почиват. Убеден съм, че всички ще дойдат мотивирани. Иван Алипиев е много талантливо момче. Тук е повече от месец и тренира. В състава трябваше да бъде Евгени Хаджирусев, който си заслужи мястото през втория полусезон с Черноморец. Той има лични причини да не иска да е в отбора. Прецених, че тук е мястото да получи шанс Иван Алипиев. Освен сега за квалификации за Световно, Европейско първенство, ние трябва да мислим за бъдещето. Една от задачите ми е да постеля на следващия треньор след мен. Иван е точно такъв играч".

За съперниците ни Барчовски каза: „Обективно Литва стоят много по-добре от нас. С Босна в последните мачове имаме къде лесни, къде трудни загуби. Обективно погледнато те са фаворити. Няма какво да крием, ще ни е много трудно. Съперниците ни със сигурност ще са усилени. Особено Литва, до колкото имаме информация. От друга гледна точка, обективно ние се засилваме с играч Топ 5 на Евролигата. Второ – всички ще сме на линия, дай Боже – до края. И на трето място – нашият отбор придоби самочувств - за всички е видимо, че играем като равен с всякакви отбори. Ние не се страхуваме. Ние си вярваме. Вътрешно вярвам, че можем да го направим. Не съм се променил. Мечтите ми са да спечелим и двата мача. С това трябва да започнем – с вяра в себе си и с желание. Тогава компенсираме всичко. Няма как да ни подценят“.

Везенков (д) се завръща в националния отбор за мачовете с Литва и Босна.

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски определи група от 14 баскетболисти за лагера в Самоков. Тимът ни се събира на 19 юни, когато ще започне подготовка за предстоящите мачове от световните квалификации. На 26 юни ще е единствената контрола като гост на Сърбия в Ниш. На 1 юли България приема Литва в Арена Самоков, а на 4 юли завършва първия етап от квалификациите с гостуване на Босна и Херцеговина в Сараево.

Ето и кои ще се готвят за мачовете:

Позиция 5

1. Емил Стоилов – Естудиантес (Испания)

2. Димитър Димитров – Балкан

3. Андрей Иванов - Черноморец

Позиция 4

4. Александър Везенков – Олимпиакос (Гърция)

5. Александър Янев - Берое

6. Йордан Минчев - Левски

Позиция 3

7. Чавдар Костов - Левски

8. Иван Алипиев

9. Константин Костадинов – Палмер (Испания)

Позиция 2

10. Павлин Иванов – Рилски спортист

11. Станимир Маринов - Балкан

12. Васил Бачев – Академик Пловдив

Позиция 1

13. Дий Бост – Галатасарай (Турция)

14. Деян Карамфилов – Рилски спортист. /БГНЕС