Барчовски: Мечтите трябва да бъдат големи, нека напълним залата

Ние трябва да правим продукт, не трябва да говорим негативно. Негативно може да се говори в кухнята, някъде на кьоше да си казваме кривиците, но всички ние трябва да създаваме продукт, защото и ние, и вие зависим от този продукт. Призивът ми е утре да напълни зала Арена. Мечтите трябва да бъдат големи, затова призовавам всички утре да бъдат на мач. Това заяви треньорът на ЦСКА Росен Барчовски преди финала за Купата на България по баскетбол срещу Левски, предаде репортер на БГНЕС.

Двата тима се изправят един срещу друг в петък от 18:00 часа в Арена София. "Ние имаме нужда да привлечем млади хора, деца, семейства или такива, които са отвикнали да идват на мачове. Това нещо се случи в първите два дена и затова решихме, че трябва да го направим в името на тези хора, които искаме да поканим. От една страна е нашата продукция, това е важно, какъв баскетбол показваме, но от друга страна е важно и да се популяризира това нещо. Трябва тази инерция, които имаме от класиране на Европейско първенство, от мача България - Португалия, където напълнихме залата в Ботевград, най-вече от името Александър Везенков, да работим всички ние заедно", каза Барчовски на пресконференция днес.

Относно класирането на "червените" за финала на турнира, той сподели: "Ние така започнахме, че можехме въобще да не се класираме в осемте. По някое време класирането в осемте ни се струваше успех. Сега се докарахме до положение да мечтаем за титла, да ни смятат за фаворити. Не смятам, че ние бяхме фаворити, ние бяхме един от фаворитите. Стигнаха двата отбора, които си спечелиха двата мача на терена, всички го видяха. ЦСКА - Левски е добро за българския баскетбол и българския спорт. Нашият отбор е здрави, нямаме проблеми от вчера, след малко ще тренираме и ще се готвим за един много сериозен противник".

"Знам, че всички в ЦСКА очакват труден мач, както и ние очакваме труден мач, така че ние ще дадем максимума от себе си, каквото позволяват нашите сили и нашето качество на игра. Правим състава в движение, работим, стараем се", сподели треньорът на Левски Димитър Ангелов.

"Смятам, че закономерно стигнахме финал. Доста отбори може би ни подценяват, но съставът е изграден от опитни играчи с характер, които през годините са доказали, че имат място в баскетбола в България. Този финал за нас до момента е най-доброто постижение, надявам се след утрешния ден да има още по-добро постижение. Надявам се утре да стане хубав мач с интрига до края и по-добрият отбор да победи", каза още той.

"Надявам се да има хора в залата, защото наистина този турнир трябва да стане традиция да се играе в тази зала години наред. Във Франция този турнир е в Париж, в зала Берси всяка година. Неутрална зала, най-добрата зала в страната и събира най-добрите отбори. Също като г-н Чакмаков смятам, че трябва да се поставят високи цели, за да се върви напред. Ако искаме българският баскетбол да върви напред, трябва всеки да надхвърли своето его и да работи с тази цел - да се правят такива срещи в такива зали. Както залата в Ботевград беше малка, надявам се утре също да има хора и може би един ден и в София да играем пред 10 хиляди човека, както правят във волейбола", допълни той.

Гарантирам ви, че утре ще излезем и ще бъдем максимално мотивирани. Ако нещо лесно може да се случи, то се случва в Купата, защото е един мач. Дано черешката на тортата утре бъде видяна от максимално зрители на живо. Аз съм безкрайно удовлетворен. Вие ме попитахте кой ще бъде изненадата на турнира и аз казах Левски, за да бъде изненадата докрай ние утре излизаме за победата и смятам, че имаме шанс. Това каза президентът на БК Левски Константин Папазов.

"Безкрайно съм щастлив, че Левски е в този финал. Ако някой в началото на сезона е вярвал, че Левски и ЦСКА ще играят във финала за Купата. Особено ние многократно казахме, че в началото на сезона поставихме една голяма цел - да запазим отбора, защото едно прекратяване на участието на Левски би било пагубно във всяко едно отношение. Имахме низ от положителни съвпадения това да се случи - първо от страна на Митко и Божо, че приеха тази роля, един отбор, който винаги се е борил за титлата, сега да се бори за оцеляване. После идването на Асен и Златин, идването на малките, уцелване с чужденци и изведнъж с по-скромни възможности направихме отбор, който да участва и се радвам, че това е огромна награда за всички", добави Папазов.

Финалът на турнира ще се проведе в петък, от 18:00 часа, в Арена София. /БГНЕС