Банките за храна Великобритания спасяват хората в криза

Стотици хора се наредиха в понеделник на опашка пред хранителната банка в Хакни в Източен Лондон, въоръжени с талон, който им позволява да си вземат кошница с храна за три дни.

"Това е спасително за мен", каза Майкъл Кокс. 51-годишният мъж не е ял от два дни и затова най-накрая решава да посети една от нарастващия брой хранителни банки във Великобритания, които предоставят основни продукти на нуждаещите се.

"Нямах никакви пари. Така че ще опитам", казва Кокс, който преди настоящата криза с разходите за живот никога досега не е имал нужда да иска помощ, за да се нахрани.

Всеки получава комбинация от стоки, съобразена с нуждите и броя членове на семейството му, като много от продуктите са дарени от граждани.

Повишаването на цените на храните и енергията във Великобритания доведе до рязко покачване на инфлацията.

През септември тя надхвърли 10 %, което е най-високата стойност за всички страни от Г-7, оказвайки още по-голям натиск върху и без това натоварените бюджети на домакинствата.

"Сега, при кризата с разходите за живот, хората... не могат да плащат сметките си и да си купуват храна. Те трябва да изберат едно от двете. За съжаление, забелязваме все повече такива случаи", каза ръководителят на хранителната банка Йохан Екелунд.

Сидоин Флоре Феумба, дипломирана медицинска сестра, която получава държавни помощи, казва, че вече не може да си позволи да храни трите си деца и да отоплява и дома си.

"Животът сега е доста труден. Получавам универсален кредит (плащане за покриване разходите за живот – бел. ред.), който не е достатъчен за мен самата, защото инфлацията се покачва доста бързо.”

"Установих, че хранителната банка е последната ми възможност да свържа двата края", казва тя.

Безпокойство за зимата

Екелунд заяви, че е притеснен от настъпването на студеното време и перспективата за неочаквано високи сметки за отопление, които ще започнат да се появяват на вратите на хората.

"Наистина съм притеснен за тази зима, мисля, че ще бъде ужасяваща", каза той.

Миналата събота банката за храна в Хакни регистрира рекорден брой хора, които са потърсили помощ, като сега търсенето е приблизително два пъти по-голямо от това в периода преди Ковид.

През декември ще бъде открита нова хранителна банка, която ще работи в петък вечер и ще обслужва работещите на пълен работен ден.

Ситуацията е нещо съвсем ново, каза Таня Уитфийлд, ръководител на хранителната банка в Хакни.

Според нея ситуацията се влошава и заради особеното поскъпване на стоките от първа необходимост.

"Всички смятат тестените изделия за евтин вариант, но те вече не са такъв", казва тя.

Цената на растителното масло се е повишила с 65% за една година, а на макаронените изделия с 65%, като това са двата продукта, чиито цени са се повишили най-бързо според експериментално изследване, публикувано днес от Службата за национална статистика.

Милиони британци са били принудени да пропускат храненията, сочи неотдавнашно проучване на потребителската асоциация Which?

В него се казва, че половината от британските домакинства са намалили броя на храненията, като се цитира проучване, проведено сред 3000 души.

Хранене или отопление

Положението на хората, които получават помощи, е несигурно, като много от тях казват, че трябва да избират между храна и отопление.

"Броят на хората, които идват и молят за храна, която не трябва да приготвят, е "шокиращ", казва Уитфийлд.

"И е плашещо, че тези молби се увеличават всяка седмица."

Друга последица от кризата с разходите за живот е, че хората имат по-малко пари, които да дарят на други.

"По това време на годината обикновено сме доста заети с училищни и църковни събирания на реколтата и дарения", казва Уитфийлд.

Но тази година училищата предпочитат да пропуснат събирането на средства за празника на реколтата, "защото много родители са затруднени и не искат да оказват допълнителен натиск върху семействата си", казва тя.

Тъй като много семейства, които обикновено даряват на хранителни банки, сега са принудени да се съсредоточат върху собствените си нужди, служителят на хранителната банка Андрю Уилдридж заяви, че се надяват на най-доброто преди Коледа.

"Надявам се да се увеличи броят на даренията", каза той, като добави, че отпреди пандемията търсенето се е удвоявало, а даренията са намалявали наполовина. /БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания