Балотаж ще реши кой ще управлява София и редица областни градове

София и редица областни гладове отиват на балотаж. ГЕРБ остава най-силната партия, БСП подобрява своите резултати и отива на балотаж в редица областни градове. Голямата изненада на вота е пробивът на независимия кандидат Борис Бонев в София. В същото време България отхвърли национал-популистите, предаде репортер на БГНЕС.

Битката за София София се очертава сигурен балотаж, на който ще се явят две дами – настоящият кмет Йорданка Фандъкова с 32,8% и бившият омбудсман Мая Манолова с 23,1%. Разликата между двете на първия тур е около 10%. На трето и четвърто място са арх. Борислав Игнатов от „Демократична България“ с 13,6% и Борис Бонев от „Спаси София“ с 13,1%. Изключително ниска бе подкрепата за националистите Ангел Джамбазки и Волен Сидеров. В Общинския съвет най-висок процент има ГЕРБ /30,4%/, следвани от „Демократична България“ /15,5%/ и БСП /14,5%/, сочи екзитпола на агенция „Тренд“.

ГЕРБ печели Бургас и Стара Загора, БСП отиват на балотаж в Русе ГЕРБ спечели Бургас, Стара Загора и Велико Търново още на първи тур. Там бяха преизбрани досегашните градоначалници Димитър Николов, Живко Тодоров и Даниел Панов. Все още не е ясна съдбата на Варна, където има вероятност от балотаж между сегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ и проф. Анелия Клисарова от БСП. Подкрепата за Портних се движи между 49-50%, сочат данните от екзитпола. Подобна ситуация на кантар е в Кърджали, който от началото на века се управлява от Хасан Азис от ДПС. Той също получава между 49,9 и 50,4%, според данните от различните екзитполове. ГЕРБ отива на балотаж в града „под тепетата“, където техният кандидат Здравко Димитров води с 14% пред опонента си Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”. БСП значително подобрява своята позиция спрямо местните избори от 2015 г., когато левицата регистрира най-ниските си резултати от десетилетия. Тя води в Русе, където нейният кандидат Пенчо Милков води с 32,1% срещу кандидата на ГЕРБ Диана Иванова с 24,9%. Сигурен балотаж между БСП и ГЕРБ се очертава и в Благоевград, където досегашният кмет Атанас Камбитов не успя да спечели на първи тур. Възходът на младите и провалът на националистите Голямата промяна дойде в София, където изключително добре се представи независимият Борис Бонев от „Спаси София“. През последните две години той осветли различни инфраструктурни, градоустройствени и екологични проблеми на столицата, спечели сърцата на младите и активни граждани. Десницата в София отново излезе разединена на тези местни избори, което й попречи да стигне до балотажа, въпреки че имаше шанс за това. За това говорят и гласовете, които получиха по отделно Борис Бонев и кандидатът на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов. Ако двамата се бяха обединили, вероятността те да се изправят на балотажа срещу Йорданка Фандъкова беше огромна.

Борис Бонев, Гергин Борисов

На другия полюс са националистите и популистите от ВМРО и „Атака“. Кандидатът на Каракачанов за София Ангел Джамбазки има около 4% с около 10% по-малко от четвъртия. Той тръгна с голяма кошница, социологическите прочувания дори го поставяха на трето място. Още по-лошо е представянето на ВМРО в Пловдив, където преди вота, те се готвеха едва ли не за балотаж и победа. Кандидатът им Славчо Атанасов няма да вземе участие във втория тур. Волен Сидеров, който се готвеше за столичен кмет, взе малко над 1% от гласовете. Борисов провъзгласи безапелационна победа Безапелационна победа над БСП. Това ни интересува. Това означава стабилност в управлението, заяви лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов след края на изборния ден, предаде репортер на БГНЕС. След промените, които направихме в ГЕРБ, резултатите са повече от добри, каза Борисов. Стабилността в управлението е най-важното за мен, заяви още премиерът.

Запитан дали без десните ГЕРБ могат да спечелят София на втори тук, Борисов коментира, че счита десните за мислещи и можещи хора. „Ако те считат, че „тези кукувици”, костинбродски, са промяната – да я подкрепят и да им е честито. Аз съм демократ по душа”, заяви Борисов и добави: Най-корумпираните, най-крадливите говорят, че могат да бъдат промяната. Ние, десните, не ходим на избори под строи, посочи Борисов и посочи, че избирателите трябва да преценят дали искат „костинбродската афера” да я направят кмет и какво ще се случи след това. БСП се завръща, отива на балотаж в 15 областни града Няма окончателни резултати, но с увереност мога да кажа, че БСП се завръща в местната власт, имаме почти двойно по-голяма подкрепа за партията от 2015 г. Това заяви зам.-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на "БСП за България" Кирил Добрев на пресконференция след края на изборния ден, предаде репортер на БГНЕС. От така излезлите временни резултати за областните градове - БСП е на балотаж в 15 областни града, а в няколко от тях сме първа политическа сила, заяви Добрев. Знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха, каза той и посочи, че това е ясен знак, че гражданите на България искат промяна и тази промяна трябва да повярват, че е в техните ръце. Фандъкова готова на разговор с десните партии Благодаря на всички софиянци, които днес излязоха да гласуват. София показа, че е дясна. Това каза кандидатът за нов мандат като кмет на столицата Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС. Поздравявам партиите от „Демократична България” и Борис Бонев. Вярвам, че софиянци показаха, че имат вярната оценка и желаят развитието на София да продължи, заяви Фандъкова след края на изборния ден. Тя заяви, че на балотажа идната неделя ще разчита на всички софиянци. Готова съм на разговор с десните партии, защото показаха, че имат ясни и добри решения за София, каза Фандъкова. За Манолова пробивът е направен Благодаря на всички, които гласуваха за промяната. Благодаря за усилията, благодаря за смелостта. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова, която отива на балотаж срещу Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Днес София показа, че иска промяна, но ни трябва воля. Още една седмица, в която гражданите да покажем, че можем да се обединим, че можем да бъдем над партийните си пристрастия, заяви Манолова. Поздравявам и другите кандидати на промяната, те са достойни хора, които се защитаваха въпреки ударите, които им нанесе властта, посочи Манолова. Според нея резултатите днес са показали, че корупцията може да бъде спряна. Можем да спрем мръсния въздух в управлението и на улицата, каза Манолова. Бонев влиза в Общинския съвет на София Като екип сме изключително щастливи от първите резултати. Все пак нека изчакаме и крайното преброяване. Разбира се, целта ни беше да достигнем до балотаж. Това коментира в интервю за БГНЕС кандидатът на „Спаси София“ за столичен кмет и общински съветник Борис Бонев. „Искам да благодаря на всеки един, който припозна истинската промяна в наше лице. На всеки, който каза „край“ на досегашния начин на водене на политика и най-важното – отношение към гражданите“, обясни кандидатът на „Спаси София. „Гарантирам на всички, които са гласували за мен и не само, че с нашето участие на изборите и успехът, който ще постигнем към момента, ще имаме двама общински съветници. Хората ще имат глас в общината, за това София да се развива, а не за излишно политиканстване“, каза Бонев. "Ще направим изявление след няколко дни, когато видим окончателните резултати от изборите. Различаваме се и от двете дами, които отиват на балотаж в София. Не мога да се припозная в нито една от тях. С моето явяване, показахме, че хората искат промяна", категоричен е Борис Бонев. По-малко от половин милион гласове в София 43.57% от столичани са гласували на първия тур за местна власт в София, предаде репортер на БГНЕС. Изборният ден е приключил във всички секции на територията на Столичната община в 20 ч. По данни на секционните избирателни комисии са гласували 452 644 избиратели, което е 43.57% активност, отчете председателят на общинската избирателна комисия Полина Витанова. Избирателна активност и нарушения Прогнозите и очакванията сочеха, че на тези избори ще има висока избирателна активност. За висока избирателна активност призоваха и президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов. По данни на ЦИК към 18.30 часа са гласували 2 709 340 гласоподаватели, което прави 42,85%. Най-ниска е избирателната активност във Варна – 30.60%. Най-висока е активността в Трекляно, Кюстендил – 82.47%. За останалите големи градове към 17.30 часа избирателната активност е: в Бургас – 34.27%; Видин – 34.44%; Велико Търново – 39.44%; Кърджали – 42.72%; Пловдив – 33.50%.

В Русе са гласували 33,22%, а в цялата област активността е около 38,5%. В Стара Загора са излезли да гласуват 51 091 души или 36,69% от имащите право на глас. В община Благоевград тя е 47%. 220 са жалбите и сигнали, постъпили в Централна избирателна комисия днес за цялата страна. От тях 109 са за нарушение в организацията на изборния процес, 42 са за нарушения в избирателните права, 55 са за предизборна агитация в дена на изборите и 4 за купуване на гласове. /БГНЕС