Балъков: Без помощ от държавата няма как да развиваме българския футбол

Без помощ от държавата няма как да развиваме българския футбол. Това заяви Красимир Балъков в предаването Тази Сутрин по bTV по случай 113 години от Независимостта на Република България. Бившият национал и играч на Щутгарт и Спортинг Лисабон говори от родния си град Велико Търново.

Красимир Балъков.

Връзката ми е много силна, защото съм роден и израснал във Велико Търново. Моят футболен път започна от тук, но животът ни повлече по различни пътища и сега съм по-рядко тук. Разбира се, че се вижда развитието, градът расте, модернизира се, запазва своите културни ценности и това е най-важното и най-хубавото – петък, събота и неделя няма свободни места в града. Сигурно съм го имал, за да стигна до там, докъде съм стигнал – без самочувствие не може. Да, така беше, тогава времето беше малко по-различно, по-различни договори се подписваха – аз бях много млад и наивен, подписах три договора за тогавашното време – накрая осъзнах, че се чувствам най-добре в Търново“, започна той.

Балъков заяви, че преди се е работело повече в детско-юношеските школи, отколкото сега. „Да, трудно се разделих, имах един уникален треньор в детско-юношеската школа – Васил Матев, и един уникален треньор в мъжкия футбол – Георги Василев, с които съм работил повече от 10-12 години, които са ме изградили като футболист. Раздялата беше с двойни чувства. Велико Търново имаше уникални треньори, които бяха компетентни и знаеха какво правят. Благодарение на тях израснаха 4-5 футболисти, които спомогнаха за това, което се случи в САЩ през 1994. Изключително много се работеше, в момента не се работи толкова, колкото преди, и бяхме в час с времето. Аз не спирам да вярвам, поради тази причина се прибрах в България“.

Опитах се да дам нещо от себе си на няколко места от това, което съм научил навънка. Не се работи лесно в България, защото са необходими средства за инфраструктура, за развитие на детско-юношеските школи и това без политически гръб, без политическо рамо, няма как да стане. Мисля, че е време след тези избори и ние да говорим с новите хора в политиката, защото без помощ не става. Изцяло беше подкрепата от чужбината и от 3-4 спонсора, които имахме, но общината играеше голяма роля. Както и в политиката, така и при нас, хора с различни идеи и желания – не виждам нещо нередно, който има идеята и желанието да се кандидатира в изборите за президент на Българския футболен съюз, всяка конкуренция ражда успех. Малко е объркана ситуацията с изборите, в най-скоро време ще се разбере“, продължи бившият национал.

Истината не се крие в ръководството на Българския футболен съюз, а истината е в собствениците – те дават средствата за българския футбол. БФС може да се опита само да внася някакви закони – но, собствениците трябва да обърнат внимание на детско-юношеските школи. В една Унгария, например, политиката помага изключително много на футбола, построи много стадиони, ние нямаме стадиони освен този на Лудогорец. Само с много труд, работа и успехи. Хората са щастливи, доволни, когато има успехи и когато видят, че отсреща хората се трудят и дават всичко от себе си. Бенефисът, който направиха от Щутгарт, наистина беше уникален, никога няма да го забравя“.

Имам цели, но ще бъда най-щастлив, ако успеем футболното общество да се обедини, заедно с факторите, които са ни необходими – политиката, политиците, които да ни помогнат за важната крачка във футбола. Трудно ще успеем, защото пропуснахме много време. Трябва да се подобри работата с деца и юноши, за да имаме повече таланти, които да ни носят радост и успехи“, завърши Балъков. /БГНЕС