Байерн ще почете Бекенбауер със статуя пред "Алианц Арена"

Байерн Мюнхен ще почете покойната германска футболна легенда Франц Бекенбауер със статуя пред стадион "Алианц Арена", съобщи фондация на привържениците на клуба. Бекенбауер, смятан за един от най-добрите играчи на всички времена, почина през януари на 78-годишна възраст.


Статуята на Кайзера ще стои до тази на бившия му съотборник и нападател Герд Мюлер, която беше открита през септември. Мюлер, който все още държи рекорда по голове в Бундеслигата, почина през август 2021 г. на 75-годишна възраст.

Фондацията „Курт Ландауер“, кръстена на бившия президент на клуба, каза, че статуята ще бъде излята от бронз и ще бъде 1,5 пъти по-голяма от германската футболна легенда - около 2,7 метра висока. Статуята на Бекенбауер "ще бъде излята от бронз в неговата несравнимо елегантна поза на диригент на играта", се казва в изявление на Фондацията.

Роден в Мюнхен, Бекенбауер игра за Байерн в продължение на 13 години, печелейки Шампионската лига, Бундеслигата и Купата на Германия няколко пъти, а по-късно успешно управляваше клуба. На международно ниво Бекенбауер спечели Световното първенство с Германия като играч и треньор и е единственият защитник, спечелил „Златната топка“ два пъти. Бекенбауер изигра ключова роля в изграждането на "Алианц Арена", който беше открит навреме за Световното първенство през 2006 г., на което Германия беше домакин. Очаква се завършването на проекта да отнеме 18 месеца, като той има подкрепата на семейството на Бекенбауер и Байерн Мюнхен, а феновете са насърчени да дарят. /БГНЕС