Байдън: Тръмп няма да признае евентуална загуба през ноември

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че неговият републикански съперник Доналд Тръмп ще "оспори" резултата от президентските избори през ноември, ако загуби, предаде АФП.


"Мисля, че той ще направи всичко, за да спечели. Ако спечеля - когато спечеля - мисля, че той ще оспори резултата", заяви 81-годишният демократ в интервюто с журналист от "Ню Йоркър" през януари.

"Аз съм единственият, който някога го е побеждавал. И ще го победя отново", заяви Джо Байдън.

"Ако смятате, че сте в най-добрата позиция да победите някой, който, ако спечели, ще промени самата природа на Америка, какво бихте направили?" - попита демократът, който винаги е вярвал, че е най-добрият възможен кандидат, който да се изправи срещу Доналд Тръмп.

Американският президент е непопулярен, възрастта му буди сериозно безпокойство у избирателите, а няколко скорошни социологически проучвания дават предимство на републиканския му предшественик по отношение на намеренията за гласуване.

Джо Байдън обаче залага на това, че основното послание на кампанията му - защитата на демокрацията и гражданския мир - ще надделее.

"Как можем в една демократична държава да изберем за президент човек, който казва, че насилието е приемливо?", заявява той в интервю за "Ню Йоркър".

Президентът разкритикува и отношението на пресата, която според него не успява да оцени авторитарната заплаха, която представлява Доналд Тръмп, преобладаващият фаворит в първичните избори на републиканците.

"Сякаш всички вие сте станали безчувствени към него", разкритикува той. /БГНЕС