Байдън ще предложи разширяване на Съвета за сигурност на ООН

Координаторът за стратегическите комуникации на Белия дом Джон Кърби заяви, че на сесията на Общото събрание на ООН президентът на САЩ Джо Байдън ще предложи промени в структурата на Съвета за сигурност на организацията. По-специално той иска да направи състава на Съвета за сигурност " по-приобщаващ".


"Мисля, че президентът Байдън ще разясни това малко по-подробно ... Дадохме ясно да се разбере, че смятаме, че е време да повдигнем въпроса за структурата на Съвета за сигурност", заяви Джон Кърби пред "The Daily Telegraph".

Както отбелязва изданието, Джо Байдън настоява за "пет или шест" нови постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН, включително Индия, Бразилия, Германия и Япония. САЩ разглеждат Бразилия и Южна Африка като възможни постоянни членове.

Генералният секретар на ООН Гутериш заяви наскоро, че в резултат на реформата на Съвета за сигурност на ООН една африканска държава трябва да получи постоянно място в организацията.

Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН са Русия, Великобритания, Китай, Франция, Обединеното кралство и Съединените щати. От 2022 г. насам африкански държави като Габон, Гана и Кения станаха непостоянни членове на организацията. В същото време само постоянните членове имат право на вето./БГНЕС