Байдън ще бъде домакин на лидери от тихоокеански островни държави

Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на лидери на тихоокеански островни държави с цел да се противопостави на все по-нарастващото влияние на Китай, като им предложи различни подаръци - от американски футбол до нови лъскави посолства, предаде АФП.


Срещата на върха на лидерите от 18-членния Форум на тихоокеанските острови ще се проведе на 25 и 26 септември, една година след първата среща, която също се състоя във Вашингтон.

Според високопоставени представители на администрацията Байдън ще обяви по-настъпателна позиция на САЩ в региона, финансиране на инфраструктурни проекти и засилено морско сътрудничество, по-специално за борба с незаконния риболов.

Форумът обединява държави и територии, разпръснати из целия Тихи океан - от Австралия до слабо населени микродържави и архипелази.

„Няма съмнение, че Китайската Народна република играе някаква роля във всичко това", заяви при условие на анонимност високопоставен служител на Белия дом.

Китайската "напористост и влияние, включително в този регион, е фактор, който изисква от нас да поддържаме стратегическия си фокус", се казва още в изявлението./БГНЕС