Байдън поведе война с високите цени на лекарствата в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън, който води кампания за преизбиране с акцент върху облекчаване на финансовите проблеми на избирателите, отправи предложение за намаляване на цените на някои лекарства, отпускани с рецепта - стъпка, която фармацевтичните компании в САЩ обещаха да продължат да оспорват в съда, предаде АФП.


"Милиони американци са принудени да избират между това дали да плащат за лекарствата, които са им необходими за живот, или да плащат за храна, наем и други неща от първа необходимост. Тези дни свършват", обеща президентът демократ в изявлението си, цитирано от световните информационни агенции.

По-късно, в реч в Белия дом, Байдън заяви, че фармацевтичните гиганти "се надяват съдилищата да направят това, което демократите в Конгреса не биха направили: да защитят прекомерните им печалби и да попречат на преговорите".

Използвайки новите си правомощия по силата на миналогодишния Закон за намаляване на инфлацията - голям законодателен пакет от реформи в областта на преходната политика в енергетиката и социалната сфера, правителството на САЩ избра 10 лекарства, за които Medicare - схемата за здравно осигуряване на хората над 65 години - ще може да договаря цените.

Досега Medicare не можеше да договаря цените на лекарствата, което доведе до това, че разходите за лекарства в САЩ са по-високи от "всяка друга голяма икономика в света", каза Байдън.

Според проучване на корпорация "Ранд" в Съединените щати се плащат средно 2,5 пъти повече за лекарства, отпускани по лекарско предписание, отколкото страни като Франция.

По данни на правителството на САЩ през миналата година възрастните хора е трябвало да похарчат общо 3,4 млрд. долара от собствения си джоб, за да си купят 10-те лекарства, включени в списъка, които включват лечение на кръвни съсиреци, диабет, сърдечни проблеми, псориазис и рак на кръвта.

Служителите на Белия дом не уточняват колко се очаква да бъдат намалени разходите в резултат на преговорите, но Байдън цитира способността на правителството да постигне цени на лекарствата за ветераните, които са "с 50 % по-ниски от тези на Медикеър".В рамките на IRA федералното правителство може да продължи да добавя всяка година повече лекарства към списъка за преговори.

Фармацевтичната индустрия от десетилетия се противопоставя на преговорите за цените на Медикеър и няколко компании вече обявиха съдебни дела срещу това действие.

Едно от лекарствата в първоначалния списък - антикоагулантът Eliquis (апиксабан), се използва от повече от 3,7 милиона бенефициенти на Medicare.

Лабораторията, която го произвежда - Bristol Myers Squibb, заявява, че бенефициентите на Medicare, на които е предписано това лекарство, "понастоящем могат да го получават със сравнително ниски разходи, средно 55 долара на месец", и твърди, че инициативата на Байдън излага това "на риск".

Групата "Джонсън и Джонсън", която произвежда две от лекарствата в списъка, заяви, че реформата ще "ограничи медицинските иновации, ще ограничи достъпа и избора на пациентите и ще се отрази негативно върху цялостното качество на грижите".

Тъй като промяната в цените ще се осъществи едва през януари 2026 г., непосредствената политическа полза за Байдън е несигурна.

80-годишният президент, чиято кандидатура за преизбиране трудно намира голяма подкрепа, разчита на съобщения като това, направено във вторник, както и на мярката за замразяване на цената на инсулина на 35 долара месечно за много американци, за да подкрепи кампанията си.

Байдън често изтъква своя нестихващ оптимизъм, а във вторник отново разкритикува приказките на републиканските кандидати за Белия дом - особено на бившия президент Доналд Тръмп - за "упадъка" на САЩ.

"Идват по-добри дни", обеща Байдън./БГНЕС