Байдън подкрепя свободата на изразяване в американските кампуси

Президентът Джо Байдън подкрепя свободата на изразяване в американските кампуси, заяви Белият дом в сряда, след като все повече и повече студенти протестират срещу войната на Израел в Газа. Продължаващите протести в Колумбийския университет в Ню Йорк предизвикаха интензивно внимание от медии и политици. Протестиращите казват, че изразяват солидарност с палестинците в Газа, където броят на загиналите надхвърли 34 200, според Министерството на здравеопазването на правителството на Хамас.


Но произраелски поддръжници и други, загрижени за безопасността на кампуса, посочиха антисемитски инциденти и твърдят, че кампусите насърчават сплашването и речта на омразата. „Президентът вярва, че свободата на словото, дебатът и недискриминацията в университетските кампуси са важни“, каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг. „Ние вярваме, че хората могат да изразяват себе си по мирен начин. Но когато говорим за реторика на омраза, когато говорим за насилие, трябва да го осъдим“.

В неделя Байдън осъди „явния антисемитизъм“, който „няма място в университетските кампуси“. Междувременно републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън заклейми „вируса на антисемитизма“, призовавайки президента на Колумбийския университет да подаде оставка. „Ако това не бъде овладяно бързо и ако тези заплахи и сплашване не бъдат спрени, има подходящ момент за Националната гвардия“, каза Джонсън.

При нашумял инцидент през 1970 г. Националната гвардия в държавния университет в Кент в Охайо стреля по студенти по време на протести срещу войната във Виетнам, убивайки четирима.

Тъй като пропалестинските протести се разпространиха, стотици демонстранти в Тексаския университет бяха в напрегнато противопоставяне с конна държавна полиция, докато на други места в кампуса полицаи в екипировка за борба с безредиците отблъскваха протестиращите, според видеоклипове в социалните медии.

На фона на нарастващия гняв от броя на смъртните случаи в Газа, особено сред по-младите американци, Байдън се опита да ходи по въже в подкрепа на Израел на фона на предизборната си кампания за вота през ноември. Белият дом поиска "отговори" в сряда от израелските власти, след като бяха открити масови гробове в Газа, въпреки че президентът Джо Байдън същия ден също одобри милиарди военна помощ за своя ключов близкоизточен съюзник. Израел започна войната в Газа след безпрецедентно нападение на Хамас на 7 октомври, което доведе до смъртта на около 1170 души. /БГНЕС, АФП