Байдън: Парият Путин очевидно губи войната в Украйна

Американският президент Джо Байдън заяви, че "парият" Владимир Путин "губи" войната в Украйна, но е твърде рано да се каже дали руският президент е отслабен от прекратения бунт на наемническата групировка "Вагнер".


"Той очевидно губи войната в Украйна и войната у дома", заяви Байдън пред репортери в Белия дом.

БГНЕС припомня, че бунтът на шефа на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин предизвика най-голямата политическа криза в Русия от десетилетия насам.

Основателят на Групата "Вагнер" започна въоръжено въстание срещу военното ръководство на Русия на 23 юни. Неговите наемници окупираха град Ростов и тръгнаха към Москва. По пътя си те свалиха хеликоптери и самолети на военновъздушните сили на Русия.

В южния град Ростов на Дон, който малката армия на Вагнер превзе, около 10 000 кв. м пътища и къщи бяха повредени.

През уикенда властите във Воронеж съобщиха за огромен пожар в петролна база, който очевидно е избухнал в резултат на похода на Вагнер.

След споразумение между Кремъл и Пригожин, за което се твърди, че е постигнато с посредничеството на беларуския диктатор Александър Лукашенко, руски официални лица заявиха, че на основателя на "Вагнер" и на неговите изпълнители ще бъде разрешено да заминат за Беларус.

По-рано беларуският диктатор потвърди, че Пригожин вече се намира в Минск съгласно споразумението, което сложи край на бунта му, а освен това приветства бойците на Вагнер. /БГНЕС