Байдън и Тръмп водят предизборни кампании в Ню Йорк

Огромно събиране на средства за един, почит към загинал полицай за друг, президентът Джо Байдън и неговият предшественик Доналд Тръмп ще бъдат на предизборната пътека в Ню Йорк днес, на 28 март, предаде АФП.


81-годишният демократ Байдън ще участва във вечер за набиране на средства заедно с двама свои предшественици - Бил Клинтън и Барак Обама.

Неговият предизборен екип вече обяви "историческо" събиране на повече от 25 млн. долара.

Телевизионният комик Стивън Колбърт ще бъде водещ на дебат между тримата лидери на демократите.

На събитието, което ще се проведе в Radio City Music Hall в центъра на Манхатън пред 5000 души, ще свирят, наред с други, певиците Лизо и Куин Латифа.

Звездното събитие за набиране на средства е първата по рода си проява, в която участват тримата президенти на Демократическата партия.

Според NBC News гостите ще могат да платят 100 000 долара за снимка с триото.

"Числата не лъжат: днешното събитие е огромна демонстрация на сила и истинско отражение на инерцията за преизбиране на билета Байдън-Харис", заяви Джефри Катценбърг, главен събирач на средства в кампанията, визирайки вицепрезидента Камала Харис.

Той твърди, че Байдън ще събере повече пари за една вечер, отколкото Тръмп за целия месец февруари.

Байдън разполага с по-добре заредени каси на кампанията от републиканския си опонент, който използва част от средствата, събрани от поддръжниците му, за правни разходи по множеството съдебни дела, които води.

Милиардерът, срещу когото има четири наказателни обвинения, ще се яви не на подсъдимата скамейка, а като поддръжник на правоприлагащите органи.

Републиканският магнат планира да присъства на погребението на полицая Джонатан Дилър, който беше застрелян на 25 март по време на пътна проверка.

"На семейството на офицер Дилър и на всички останали смели мъже и жени от правоприлагащите органи, които всеки ден залагат живота си на карта, ние ви обичаме, оценяваме ви и винаги ще бъдем с вас", заяви Тръмп в своята социална платформа Truth Social.

77-годишният републиканец посвещава голяма част от предизборната си реторика на атаките срещу незаконната имиграция и критиките към съперника си от Демократическата партия, че е небрежен към полицията.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Байдън "е дълбоко благодарен за жертвите, които полицаите правят, за да поддържат сигурността на нашите общности". /БГНЕС