Нетаняху благодари на Байдън за безпрецедентната подкрепа

Израелският премиер Нетаняху и американският президент Байдън проведоха съвместна пресконференция в Тел Авив, на която израелският правителствен глава изрази благодарността си за безпрецедентната помощ на САЩ.


„Искам да ви благодаря, че дойдохте тук днес и за недвусмислената подкрепа, която оказахте на Израел в тези трудни времена. Подкрепа, която отразява преобладаващата воля на американския народ“, започна обръщението си Нетаняху, цитиран от „Гардиън“.

„Виждах вашата подкрепа всеки ден, както и дълбочината и широчината на сътрудничеството, което имаме от самото начало, ниво на сътрудничество, което наистина е безпрецедентно в историята на великия съюз между нашите два народа.

Виждаме тази подкрепа и вашия непоколебим ангажимент да предоставите на Израел инструментите, от които се нуждаем, за да се защитаваме. Виждаме тази подкрепа в ясното послание, което отправяте към нашите врагове да не изпитват решимостта ни, и в двете американски бойни групи самолетоносачи, които изпращате в региона, за да подкрепят тези думи с действия, но преди всичко, г-н Президент, светът вижда тази подкрепа и моралната яснота, която демонстрирахте от момента, в който Израел беше нападнат“, добави министър-председателят.

„Хамас убива деца пред очите на родителите им, а родителите - пред очите на децата им. Те изгарят хора живи. Те изнасилват и убиват жени. Обезглавяваха войници и търсеха тайните скривалища, в които родителите криеха децата си. Само си представете, г-н Президент, страха и паниката на тези малки деца в последните им мигове, когато чудовищата откриват, откриват техните скривалища“, се казва още в изявлението на израелския правителствен глава.

Американският президент заяви: "Исках да бъда тук днес. По една проста причина - искам народът на Израел и хората по света да знаят къде стоят Съединените щати."

Байдън казва, че САЩ скърбят заедно с Израел.

Той добави, че Хамас е "извършила зловещи жестокости, които карат ИДИЛ да изглежда донякъде разумна".

"Трябва да имаме предвид също, че Хамас не представлява целия палестински народ и му е донесъл само страдания", заяви държавният глава на САЩ

Президентът също така заяви: "Дълбоко съм натъжен и възмутен от експлозията в болницата в Газа вчера. Въз основа на това, което видях, изглежда, че тя е извършена от другия отбор, а не от вас. Но има много хора, които не са сигурни, така че трябва да преодолеем много неща".

Той твърди, че САЩ ще дадат на Израел това, от което се нуждае, за да се защитава. Изявлението му завърши, като каза, че смелостта на израелския народ е зашеметяваща и той се гордее, че е бил там./БГНЕС