Байдън увери Зеленски в подкрепата на САЩ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил пред украинския си колега Владимир Зеленски в телефонен разговор в неделя, че Вашингтон и съюзниците му ще "реагират решително", ако Русия предприеме стъпки за нахлуване в прозападно настроената си съседка, съобщиха от Белия дом.

В информацията за разговора между Байдън и Зеленски прессекретарят на Белия дом Джен Псаки съобщи също, че американският лидер е изразил подкрепа за дипломатическите усилия за подкрепа на Украйна, включително по време на планираните разговори между високопоставени представители на САЩ и Русия, които ще се проведат на 9 и 10 януари в Женева.

"Президентът Байдън ясно заяви, че Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят решително, ако Русия продължи да заплашва Украйна", се казва в изявлението на Псаки.

Байдън "потвърди ангажимента на Съединените щати към суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза тя.

Демонстрацията на американска подкрепа за Украйна идва дни след като Байдън предупреди руския президент Владимир Путин за тежки последици, ако Москва нахлуе в бившата съветска страна.

Вашингтон и европейските му съюзници обвиняват Русия, че заплашва Украйна с нова инвазия.

Около 100 000 руски военнослужещи са съсредоточени близо до границата на страната, след като Путин вече завзе Крим през 2014 г. и е обвиняван в разпалването на проруската сепаратистка война, избухнала същата година в източната част на страната.

Москва обяснява присъствието на войските си край украинската граница като защита срещу разширяването на НАТО, въпреки че на Украйна не е предлагано членство във военния алианс./БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ