Байдън: Скоро ще разположим войски в Европа

Президентът Джо Байдън заяви, че скоро ще изпрати малък брой американски войници, за да засили присъствието на НАТО в Източна Европа, тъй като напрежението нараства заради натрупването на военни сили на Русия по границите с Украйна.

„Ще прехвърля войски в Източна Европа и страните от НАТО в близко бъдеще. Не твърде много“, каза Байдън пред репортери при завръщането си във Вашингтон от Филаделфия.

Съединените щати вече имат десетки хиляди войници, разположени предимно в Западна Европа, но Пентагонът обсъжда изпращането на малък брой подкрепления към напрегнатия източен фланг.

Тази седмица говорителят Джон Кърби каза, че 8 500 войници са в "повишена бойна готовност" за възможно прехвърляне в помощ на НАТО.

Разполагането ще бъде както политически, така и военно значимо, засилвайки участието на САЩ в назряващия конфликт.

Москва настоява, че не планира да атакува, но е разположила повече от 100 000 военни по границите и настоява западните сили да изключат възможността Украйна да се присъедини някога към НАТО, както и други отстъпки.

Байдън предупреди на пресконференция миналата седмица, че руска атака срещу Украйна ще постигне обратното на заявената от Кремъл цел.

„Ние всъщност ще увеличим присъствието на войски в Полша, в Румъния и т.н., ако той всъщност направи тази стъпка“, каза Байдън. „Те са част от НАТО“. /АФП