Байдън се възползва от политическия вакуум на срещата на Г-20

Ако появата е един от основните принципи в живота, президентът Джо Байдън може би надмина съперниците си в момента, в който слезе от Air Force One и стъпи на индийска земя.

Лидерите на двамата основни геополитически врагове на Америка - Китай и Русия - си останаха у дома, докато най-богатите страни в света се срещнаха тази седмица на срещата на върха на Групата на 20-те в Ню Делхи - въпрос, който представителите на администрацията на Байдън с удоволствие подчертаха.

Целта на Байдън е да създаде противовес на китайското влияние в Индо-Тихоокеанския регион, като в същото време засили натиска върху Русия да сложи край на водената от нея война с Украйна. Нито едно от двете не е лесно. Но администрацията на Байдън се надява, че символиката, която се разиграва на прага на Китай, няма да бъде изгубена за останалата част от света: В навечерието на срещата на върха, когато съпругата му даде положителна проба за Ковид, Байдън прелетя 12 000 км., за да популяризира външнополитическата си визия, докато колегите му Си Дзинпин от Китай и Владимир Путин от Русия се отказаха от участие.

Джонатан Финер, заместник-съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност, заяви на брифинг, че "Съединените щати са съсредоточени върху факта, че президентът Байдън е тук и запретва ръкави заедно с другите страни и партньори от Г-20, за да постигне реални резултати".

И Китай, и Русия изпратиха свои представители на срещата на върха на Г-20, въпреки че в автократичните системи, които ръководят, Си и Путин са единствените, които имат пълни правомощия да вземат решения. Отсъствието на Путин е по-лесно за разбиране. Ако беше дошъл, той щеше да се изправи пред двудневно звучно осъждане от страна на САЩ, Обединеното кралство, Франция и други западни държави, които настояват да изтегли войските си и да напусне Украйна.

Решението на Си да пропусне срещата на върха, което той прави за първи път от идването си на власт преди 10 години, озадачи анализаторите на външната политика. През миналия месец той отлетя за Южна Африка за среща на върха с няколко други държави, включително Индия. В момент, в който САЩ и Китай се стремят да спечелят влияние един върху друг, като затвърждават партньорствата си, пропускането на срещата на Г-20 изглежда като пропусната възможност.

Представители на САЩ не можаха да обяснят защо Си не се е появил, въпреки че теориите са много. Той е изправен пред икономически спад у дома, който се нуждае от неговото внимание. Китай се справя с рекордно високата младежка безработица, тъй като извършва преходен период от затварянията на икономиката по времето на пандемията от Ковид.

Г-20 "не е основният приоритет за Китай, тъй като той има по-големи задачи в страната", смята Юн Сун, директор на програмата за Китай в Центъра "Стимсън".

Възможно е също така Си да е искал да пренебрегне министър-председателя Нарендра Моди, с когото има граничен спор, смятат анализатори.

"В Индия това ще бъде възприето като шамар за Моди", каза Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност в Белия дом на Тръмп и бивш посланик в ООН. "Трудно ми е да разбера защо Си Дзинпин би рискувал това. Това е кратък полет. Дали има някаква криза у дома или се случва нещо друго?"

Без Си на масата присъстващите лидери няма да получат аудиенция при ръководителя на втората по големина икономика в света, което ограничава шансовете за пробив по споровете, които включват търговията, навигацията в Южнокитайско море и статута на самоуправляващия се остров Тайван.

"Това със сигурност ще направи потенциално по-трудно постигането на консенсус, защото ако искате, да речем, да говорите за глобалната верига за доставки, а Китай не е там, за каква верига за доставки говорим?", отбеляза Сун.

Миналата седмица Байдън заяви, че е "разочарован", че Си няма да присъства на срещата на върха. Миналата година той се срещна на четири очи със Си в рамките на срещата на Г-20 в Индонезия. Оттогава насам отношенията между двамата лидери се влошиха заради китайския шпионски балон, който прелетя над САЩ.

Администрацията на Байдън също така се опасява, че Китай може да доставя оръжия на Русия - развитие, което може да наклони войната в полза на Путин. (Китай заяви, че няма да продава оръжия на нито една от страните в конфликта). По време на ранното заседание на 9 септември Байдън изтъкна аргумента, че войната на Русия вреди не само на Украйна, но и на други страни, които са част от Г-20, чрез увеличаване на глада и икономически сътресения.

По-късно през деня Байдън застана до Моди, за да представи поредица от амбициозни нови инфраструктурни проекти, насочени към подпомагане на по-бедните страни. Централен елемент е планираният "икономически коридор", свързващ Индия, Близкия изток и Европа чрез железопътни и морски линии.

"Това е голяма работа", каза Байдън - фраза, която преди години употреби като вицепрезидент, за да отбележи приемането на реформата в здравеопазването.

По-широката инициатива, наречена "Партньорство за глобална инфраструктура и инвестиции", е отговорът на Байдън на инициативата "Пояс и път", която Китай използва, за да разшири влиянието си върху по-малки държави, нуждаещи се от инвестиции. Чрез набирането на публичен и частен капитал Байдън и съюзниците на САЩ се стремят да откъснат някои по-слаби държави от Китай, като им предоставят източник на финансиране, който не ги прави зависими от Пекин.

Фактът, че нито Путин, нито Си присъстваха на срещата, може би помогна на Байдън да привлече вниманието, което иначе подобни инициативи не биха предизвикали.

"Байдън разполагаше със сцената предимно за себе си", каза Даниел Ръсел, бивш помощник държавен секретар в администрацията на Обама. "Огромното внимание, което щеше да бъде насочено към Путин, ако той беше присъствал, или към Си Дзинпин, ако той беше присъствал, беше отстранено. Той не трябва да се конкурира с Путин и Си Дзинпин. И не му се налага да се концентрира върху това как ще се справи с тях."

Срещата на върха не беше пълен триумф за Байдън. Що се отнася до нахлуването на Русия в Украйна, лидерите публикуваха съвместно изявление, което е далеч по-балансирано от пламенната декларация, публикувана миналата година.

На срещата на Г-20 в Индонезия през 2022 г. в съвместното изявление Русия беше посочена поименно, като се казваше, че лидерите осъждат "по най-категоричен начин агресията на Руската федерация срещу Украйна и изискват пълното ѝ и безусловно изтегляне от територията на Украйна". В новото изявление се казва само, че "всички държави трябва да се въздържат от заплаха или използване на сила с цел придобиване на територия срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава".

Байдън може да се сблъска и с ответни реакции заради ръкостискането си с престолонаследника и фактически лидер на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Те си стиснаха ръцете в края на срещата, посветена на новата инфраструктурна инициатива.

През първия месец от мандата на Байдън беше публикуван доклад на американското разузнаване, в който се заключава, че Бин Салман е одобрил убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г. (Саудитците разпространиха изявление, в което осъдиха доклада на разузнаването като "фалшив").

След като обеща да превърне Саудитска Арабия в "парий", когато се кандидатира за поста през 2020 г., Байдън оттогава се стреми към стабилни работни отношения с кралството, отчасти за да запази известно влияние върху цените на газа. /БГНЕС

-----------------------------

Питър Никълъс, Меган Лебовиц, Ен Би Си Нюз