Байдън с инфраструктурен план за 2 трилиона

Американският президент Джо Байдън ще представи план за инвестиране на 2 трилиона долара в продължение на осем години в национална инфраструктура с акцент върху транспорта, заяви представител на Белия дом.

Байдън ще представи плана си по време на реч в Питсбърг, като са предвидени 620 милиарда долара за модернизиране на транспортната мрежа на страната, включително 20 000 мили (32 000 километра) пътища и магистрали.

Планът "ще създаде милиони добре платени работни места, ще възстанови инфраструктурата на страната ни и ще позиционира Съединените щати да надминат Китай", каза висшият служител в администрацията.

Байдън също така ще предложи увеличаване на корпоративния данък от 21 на 28 процента, за да финансира амбициозния план за инвестиране в инфраструктура.

"Президентът предлага коренно реформа на корпоративния данъчен кодекс, така че това да стимулира създаването на работни места и инвестиции ... и да гарантира, че големите корпорации плащат справедливия си дял", каза висшият служител. /АФП